Ten przepis zrodził się w mojej głowie z dwóch powodów - po pierwsze chciałam wziąć udział w konkursie, a danie to miało pomóc mi w wygranej. A po drugie odwiedziła mnie bardzo ważna osoba i postanowiłam stworzyć dla niej wyjątkowe danie. W ten sposób na talerzu zrodziło się coś z miłości i przyjaźni. Z miłości do gotowania i z prawdziwej przyjaźni. Lubię rozpieszczać bliskie mi osoby, a jedną z takich osób jest właśnie moja przyjaciółka. Czasami proste czyny wyrażają więcej niż najpiękniejsze słowa. Spróbujcie ;)
Składniki (na 2 porcje)
- 200 gram mascarpone
- 4 pierniki serca piernikowe w deserowej czekoladzie "Kopernik Toruń"
- kilka ziarenek kardamonu
- skórka otarta z 1 limonki
- 2 łyżki miodu
- 2 figi
- 1 łyżka balsamico
- maliny
- kilka pierników "Kopernik Toruń"
W moździerzu ucieram kardamon na pył, dodaję pierniki i również ucieram na puder. Dodaję mascarpone oraz miód i skórkę z limonki. Mieszam dokładnie krem, który przekładam do miski. Po umyciu i osuszeniu w tym samym moździerzu ucieram kilka pierników na puder, który suszę 5 minut na pergaminie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na patelni rozgrzewam łyżkę miodu i karmelizuję na nim figi z dodatkiem balsamico przez dwie minuty. Na talerzu kładę porcję kremu, dodaję figi, maliny a wierzch posypuję pudrem. Całość dekoruję miętą.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy