Ten przepis zrodził się w mojej głowie z dwóch powodów - po pierwsze chciałam wziąć udział w konkursie, a danie to miało pomóc mi w wygranej. A po drugie odwiedziła mnie bardzo ważna osoba i postanowiłam stworzyć dla niej wyjątkowe danie. W ten sposób na talerzu zrodziło się coś z miłości i przyjaźni. Z miłości do gotowania i z prawdziwej przyjaźni. Lubię rozpieszczać bliskie mi osoby, a jedną z takich osób jest właśnie moja przyjaciółka. Czasami proste czyny wyrażają więcej niż najpiękniejsze słowa. Spróbujcie ;)    


Składniki (na 2 porcje)

  • 200 gram mascarpone 
  • 4 pierniki serca piernikowe w deserowej czekoladzie "Kopernik Toruń"
  • kilka ziarenek kardamonu 
  • skórka otarta z 1 limonki 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 figi 
  • 1 łyżka balsamico 
  • maliny 
  • kilka pierników "Kopernik Toruń" 


W moździerzu ucieram kardamon na pył, dodaję pierniki i również ucieram na puder. Dodaję mascarpone oraz miód i skórkę z limonki. Mieszam dokładnie krem, który przekładam do miski. Po umyciu i osuszeniu w tym samym moździerzu ucieram kilka pierników na puder, który suszę 5 minut na pergaminie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Na patelni rozgrzewam łyżkę miodu i karmelizuję na nim figi z dodatkiem balsamico przez dwie minuty. Na talerzu kładę porcję kremu, dodaję figi, maliny a wierzch posypuję pudrem. Całość dekoruję miętą. 

Smacznego, Klaudia!













Brak komentarzy