Pierniki i pierniczki

Fit pierniczki z patelni

18:36


Jestem z tego przepisu szalenie dumna! 

Po pierwsze. Pierniczki możesz wykonać bez użycia piekarnika, wystarczy jednie patelnia. Po drugie jest to dietetyczna wersja tych ciastek. Po trzecie - ich konsystencja i smak zupełnie nie odbiegają od tradycyjnych pierniczków. 

Chciałabym napisać Wam, że przepis przygotowywałam dla Was kilkanaście długich miesięcy. Chciałabym Wam powiedzieć, że ciągle zmieniałam recepturę by w końcu udało uzyskać się najlepszy efekt. Mogłabym powiedzieć teraz, że za pierwszym razem zupełnie się nie udały ale tak długo dopracowywałam przepis, że zupełnie niezrażona niepowodzeniem próbowałam wymyślić dla Was idealną recepturę. Mogłabym jeszcze dodać, że po wielu nieprzespanych nocach w końcu udało mi się odnaleźć brakujący magiczny składnik, który nadał moim pierniczkom sens. Mogłabym... ale po co? Skoro już podczas pierwszej próby pierniczki wyszły genialne. 

Tak genialne, że Marta zjadła 5 a potem zapytała czy one na pewno są dietetyczne. Są. 

Oczywiście receptura poniekąd jak na walijskie ciasteczka z patelni... tylko wszystko pozmieniałam. Mąkę pszenną na orkiszową. Ilość tłuszczu zredukowałam i zastąpiłam jogurtem. Cukru nie ma zupełnie za to jest trochę stewi. Generalnie trzymałam się proporcji składników mokrych do suchych a cukier odczarowałam.

Jeżeli mi nie wierzycie, że są pyszne i miękkie i piernikowe to musicie je wykonać aby się przekonać. 

Specjalnie dla polskiej marki Projekt Zdrowie, w której mam przyjemność pracować jako dietetyk stworzyłam przepis na pierwsze, jedyne w sieci fit pierniczki, które możesz przygotować na patelni! Jest to innowacyjny przepis, nowoczesny, fit i jedyny taki w Internetach, 
Pierniczki są miękkie, smaczne i dietetyczne. A co najważniejsze przepis jest unikatowy i pierwszy taki stworzony specjalnie dla Was. 

Przepis na fit pierniczki z patelni (15 sztuk)

  •  150 g mąki orkiszowej
  •  1 żółtko
  •  50 g masła
  •  50 g jogurtu greckiego
  •  szczypta soli
  •  2 łyżki stewii
  •  1 łyżeczka kakao
  •  1 łyżeczka przyprawy do piernika
  •  szczypta imbiru
  •  50 g deserowej czekolady


Do miski wsyp mąkę, imbir, kakao, sól, stewię i przyprawę do piernika. Wymieszaj składniki. Dodaj masło, jogurt i żółtko. Zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 cm i wykrawaj z niego ciastka. Powinno wyjść 16 sztuk. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, pamiętaj, że nie może być bardzo gorąca bo pierniczki się spalą. Na rozgrzaną patelnię układaj pierniczki i piecz po minucie z każdej strony do zarumienienia. Gotowe pierniczki przełóż na talerz. Możesz udekorować je rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego, Klaudia!




Jeden pierniczek ma około 82 kcal, 2 g białka, 4,5 g tłuszczu, 22 g węglowodanów

Zobacz także

1 komentarze