Gdybym miała ze wszystkich warzyw wybrać tylko jedno, trudno by mi było się zdecydować. Jak znam życie pewnie padłoby na szparagi.
Składniki:
Sos berneński ze szpinakiem:
- 1 szalotka
- 100 gram masła
- 2 żółtka
- garść szpinaku
- sól, pieprz
- łyżka octu jabłkowego
Dodatkowo:
- jajka ugotowane w koszulce
- pumpernikiel uprażony na suchej patelni na chrupko
- szparagi podsmażone na maśle z solą i pieprzem
- natka pietruszki posiekana
- świeżo zmielony pieprz
Podsmażam na patelni, na łyżce masła, drobno posiekaną szalotkę oraz szpinak. Studzę. Mieszam żółtka, ocet, szpinak i szalotkę w metalowej misce, którą umieszczam nad gotującym się garnkiem z wodą. Ubijam na parze krem stopniowo dodając pokrojone masło. Przez około 5 minut cały czas mieszając ubijam sos, który na koniec doprawiam solą i pieprzem. Podaję sos berneński z jajkiem w koszulce, chrupiącym pieczywem i krótko smażonymi na maśle szparagami, doprawionymi solą i pieprzem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy