Pyszny, wspaniały i kremowy francuski deser. Na bazie jaj, śmietanki i wanilii, z chrupiącą skorupką. Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 30-36%
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • brązowy cukier do karmelizowania
W rondelku podgrzewamy śmietanę, mlekiem i wanilią. W tym celu wanilię kroimy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka i przekładamy je do garnka wraz z całą laską wanilii, która również odda swój cenny aromat. Gotujemy nasz płyn na wolnym ogniu do momentu aż będzie ciepły. I uwaga! Nie możemy doprowadzić do wrzenia. Wyłączamy z ognia i czekamy aż nasz mleczny wywar ostygnie. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem pudrem na gładki, puszysty krem. Do ubitych żółtek wlewamy powoli, cały czas mieszając, śmietanę z mlekiem. Mieszamy dokładnie całość i ponownie przelewamy do garnka, podgrzewamy i uważamy by przypadkiem nam się krem nie zagotował bo powstanie wtedy jajecznica. Gdy krem będzie dość ciepły przelewamy go do kilku kokilek żaroodpornych na wysokość 3/4 naczynia i wkładamy na około 45-60 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po tym czasie wyciągamy kokilki, studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Gotowy krem posypujemy łyżeczką cukru brązowego i umieszczamy w piekarniku, na najwyższej szynie, nagrzanym do 200 stopni na kilka minut aby cukier mógł się skarmelizować. Oczywiście jeśli posiadamy palnik to możemy go jak najbardziej wykorzystać i jest to najlepsza opcja. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego!


Brak komentarzy