Krem z pomidorów często bywa w naszym domu przez wzgląd na łatwość wykonania i dostępność składników. Często największą różnicą między jednym kremem a drugim są dodatki, innym razem całkowicie różni się przygotowanie kremu. Tym razem pomidory pieczemy w piekarniku, dzięki temu ich smak jest nieco inny, lekko dymny. Z dodatkiem kurczaka całość jest treściwa i stanowi zdrowy posiłek. 

Składniki (4 porcje):
  • pierś z kurczaka 
  • dwie łodygi selera naciowego
  • jedna puszka pomidorów
  • cztery pomidory 
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szklanka bulionu
  • pół puszki mleka kokosowego
  • sok z połowy limonki
  • łyżka ziaren kolendry 
  • garść świeżej bazylii
  • chili w płatkach
  • szczypta cukru opcjonalnie
  • oliwa z oliwek, świeża bazylia, świeżo zmielony pieprz
Świeże pomidory kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z łodygami selera naciowego i świeżą bazylią, polewamy łyżką oliwy z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Następnie w garnku gotujemy upieczone pomidory, pomidory z puszki i bulion. Dodajemy zmielone ziarna kolendry (ja używam moździerza), szczyptę chili w płatkach, sól, pieprz i sok z limonki. Gotujemy przez 20 minut. W tym czasie pierś z kurczaka doprawiamy chili w płatkach, solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Zupę z pomidorów blenderujemy, podgrzewamy ponownie i dodajemy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku cukrem jeśli jest taka konieczność i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Pierś kurczaka kroimy w paski lub w kostkę, gotowy krem podajemy z kawałkami kurczaka. Opcjonalnie tuż przed podaniem dekorujemy oliwą, świeżą bazylią i pieprzem.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy