Krem z pomidorów często bywa w naszym domu przez wzgląd na łatwość wykonania i dostępność składników. Często największą różnicą między jednym kremem a drugim są dodatki, innym razem całkowicie różni się przygotowanie kremu. Tym razem pomidory pieczemy w piekarniku, dzięki temu ich smak jest nieco inny, lekko dymny. Z dodatkiem kurczaka całość jest treściwa i stanowi zdrowy posiłek.
- pierś z kurczaka
- dwie łodygi selera naciowego
- jedna puszka pomidorów
- cztery pomidory
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- szklanka bulionu
- pół puszki mleka kokosowego
- sok z połowy limonki
- łyżka ziaren kolendry
- garść świeżej bazylii
- chili w płatkach
- szczypta cukru opcjonalnie
- oliwa z oliwek, świeża bazylia, świeżo zmielony pieprz
Świeże pomidory kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z łodygami selera naciowego i świeżą bazylią, polewamy łyżką oliwy z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Następnie w garnku gotujemy upieczone pomidory, pomidory z puszki i bulion. Dodajemy zmielone ziarna kolendry (ja używam moździerza), szczyptę chili w płatkach, sól, pieprz i sok z limonki. Gotujemy przez 20 minut. W tym czasie pierś z kurczaka doprawiamy chili w płatkach, solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Zupę z pomidorów blenderujemy, podgrzewamy ponownie i dodajemy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku cukrem jeśli jest taka konieczność i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Pierś kurczaka kroimy w paski lub w kostkę, gotowy krem podajemy z kawałkami kurczaka. Opcjonalnie tuż przed podaniem dekorujemy oliwą, świeżą bazylią i pieprzem.
Smacznego, Klaudia.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy