Postanowiłam zacząć gotować bardziej dietetycznie. A w zasadzie przejść na dietę i jeść same zdrowe rzeczy. Albo się starać odżywiać bardziej zdrowo. No nic, zobaczymy jak mi pójdzie. Tym razem, z serii fit, mamy kaszę pęczak z warzywami. Powiem szczerze, że jak na danie dietetyczne jest całkiem pyszne. W ogóle nigdy nie byłam fanką diet, a i zdrowe odżywianie też miałam gdzieś bo uwielbiam gotować i jeść... ale postanowiłam to zmienić. Bo myślę, że warto. A więc moja wspaniała kasza z warzywami może być samodzielnym daniem (i niech nikt mi nie nazwie tego kaszotto, bo nie wiem kto mądry wymyślił taką nieapetyczną nazwę sugerującą podobieństwo do risotto, o nie!) lub dodatkiem, na przykład do pieczonej piersi z kurczaka- tak jak ja zamierzam ją podać. I co wspaniałego w tym daniu to to, że można zrobić je dzień wcześniej i kolejnego dnia zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię i gdziekolwiek tylko się chce w porze obiadowej zjeść obiad, bo niesamowicie smakuje na ciepło jak i na zimno. 

Składniki na dwie porcje:

  • 100 gram kaszy pęczak
  • 6 oliwek 
  • trzy suszone pomidory
  • cebula
  • ćwierć papryki
  • pół cukinii
  • dwie szklanki bulionu
  • sól 
  • pieprz
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej bazylii
  • łyżka oleju ze słoiczka suszonych pomidorów 
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na łyżce oleju. Dodajemy kaszę i całość prażymy minutę, dwie. Zalewamy cebulę i kaszę bulionem, dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę i gotujemy przez 15-20 minut aż kasza będzie miękka. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone na pół oliwki i posiekane w paski suszone pomidory oraz bazylię i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe, smacznego! :)

Brak komentarzy