Kasza jaglana ma doprawdy całe spektrum zastosowań. Uwielbiam ją w sałatce, jako dodatek do obiadu lub właśnie w formie kremu lub budyniu. Przemycona do diety w taki sposób nawet nie zostanie zauważona przez potencjalnego niejadka lub osobę, która kategorycznie kaszy jaglanej jeść nie ma w planach. A taka kasza jaglana do doskonałe źródło białka, węglowodanów i składników mineralnych. Jest lekkostrawna, zasadotwórcza i ma właściwości antybakteryjne. Jej pozytywnych właściwości znam całą gamę a o niej samej można by pisać podręczniki. Na dodatek w samych superlatywach przestawiając jej działanie na nasz organizm.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej + woda do gotowania
- 2-3 brzoskwinie z syropu + 1/2 szklanki syropu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka miodu
- laska wanilii
- Do dekoracji: granat, brzoskwinie, jogurt i pistacje
Podaną ilość kaszy jaglanej ugotuj w szklance wody z laską wanilii do wchłonięcia płynu. Nie zależy nam aby była sypka ale najlepiej żeby nie była breją bo trudno będzie ją zmiksować. Ugotowaną kaszę wystudź a następnie zmiksuj z jogurtem, brzoskwiniami, syropem i miodem na gładki mus. Gotowy budyń jaglany udekoruj granatem, brzoskwinią, jogurtem oraz pistacjami. Zjedz od razu lub schłodź w lodówce.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy