Był taki moment, że częściej jadłam gofry niż inną formę pieczywa. Chrupiące i ciepłe, doskonałe nawet jako kanapki. Właściwie w tej chwili nie zdarza mi się jeść innych gofrów niż w formie kanapki. Do środka możesz włożyć wszystko! Grillowane warzywa, halloumi, jajko albo ser i szynkę. Każda kombinacja jest dobra. Nie zapomnij tylko o dobrym sosie. Ja mogłabym jeść wszystko z barbecue ... <3 i="" nbsp="">3>
Składniki (na 2- 3 porcje):
Pikantne, słone gofry:
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2/3 szklanki wody
- szczypta proszku do pieczenia
- sól, chili, zioła prowansalskie
- 2-3 łyżki oleju
Dodatki:
- 200 gram sera halloumi
- cukinia
- ogórek
- pomidor
- rukola
- cebula czerwona
- sos barbecue
- olej do smażenia
- ulubione przyprawy
Wszystkie składniki ciasta na gofry mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o konsystencji śmietany. Nagrzewam maszynę do pieczenia gofrów i nakładam pierwszą porcję. Piekę około 3-4 minuty, studzę upieczone gofry na kratce i nakładam kolejną porcję ciasto do wypieczenia. Postępuję tak samo jak poprzednio.
Na grillowej patelni smażę plastry sera halloumi po minucie z każdej strony. Cukinię i ogórka również grilluję na mocno rozgrzanej patelni. Doprawiam warzywa i ser solą oraz chili. Pozostałe warzywa kroję w plastry, cebulę w piórka. Gofry smaruję sosem, nakładam porcję warzyw, ser i przykrywam drugim gofrem. Jem jak kanapkę.
Smacznego, Klaudia.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się! :) Niestety teraz już nie jem nabiału a tak kocham halloumi :(
Usuńjakiej gofrownicy używasz ???
OdpowiedzUsuńTaniej, zwykłej i starej jak świat, marki Alaska. Jest jedna tajemnica robienia dobrych gofrów bez użycia drogiej gofrownicy. Zdradzić? :)
UsuńTaaak. Jaka to tajemnica ??
UsuńNiezależnie od tego czy posiadasz profesjonalną gofrownicę czy tradycyjną najważniejsze są dwie rzeczy: proszek do pieczenia w cieście i porządne rozgrzanie sprzętu, najlepiej 10-15 minut przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta.
Usuń