Był taki moment, że częściej jadłam gofry niż inną formę pieczywa. Chrupiące i ciepłe, doskonałe nawet jako kanapki. Właściwie w tej chwili nie zdarza mi się jeść innych gofrów niż w formie kanapki. Do środka możesz włożyć wszystko! Grillowane warzywa, halloumi, jajko albo ser i szynkę. Każda kombinacja jest dobra. Nie zapomnij tylko o dobrym sosie. Ja mogłabym jeść wszystko z barbecue ... <3 i="" nbsp="">

Składniki (na 2- 3 porcje):

Pikantne, słone gofry:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko 
  • 2/3 szklanki wody 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • sól, chili, zioła prowansalskie 
  • 2-3 łyżki oleju 
Dodatki:
  • 200 gram sera halloumi 
  • cukinia 
  • ogórek 
  • pomidor
  • rukola
  • cebula czerwona 
  • sos barbecue 
  • olej do smażenia 
  • ulubione przyprawy 

Wszystkie składniki ciasta na gofry mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o konsystencji śmietany. Nagrzewam maszynę do pieczenia gofrów i nakładam pierwszą porcję. Piekę około 3-4 minuty, studzę upieczone gofry na kratce i nakładam kolejną porcję ciasto do wypieczenia. Postępuję tak samo jak poprzednio. 

Na grillowej patelni smażę plastry sera halloumi po minucie z każdej strony. Cukinię i ogórka również grilluję na mocno rozgrzanej patelni. Doprawiam warzywa i ser solą oraz chili. Pozostałe warzywa kroję w plastry, cebulę w piórka. Gofry smaruję sosem, nakładam porcję warzyw, ser i przykrywam drugim gofrem. Jem jak kanapkę. 




Smacznego, Klaudia. 





6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się! :) Niestety teraz już nie jem nabiału a tak kocham halloumi :(

      Usuń
  2. jakiej gofrownicy używasz ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taniej, zwykłej i starej jak świat, marki Alaska. Jest jedna tajemnica robienia dobrych gofrów bez użycia drogiej gofrownicy. Zdradzić? :)

      Usuń
    2. Taaak. Jaka to tajemnica ??

      Usuń
    3. Niezależnie od tego czy posiadasz profesjonalną gofrownicę czy tradycyjną najważniejsze są dwie rzeczy: proszek do pieczenia w cieście i porządne rozgrzanie sprzętu, najlepiej 10-15 minut przed nałożeniem pierwszej porcji ciasta.

      Usuń