Nie wiem co ze mną się dzieje ale ostatnio w mojej kuchni gości często wegetariańskie i wegańskie jedzenie. Ze względu na wykluczenie nabiału otworzyłam bardzo szeroko umysł na nowe smaki i kompozycje. Nadal jestem zagorzałą fanką mięsa ale testowanie, gotowanie i próbowanie nowych potraw bez jego udziału stało się dla mnie również przyjemnością. Pyszny smażony ryż z dodatkiem ciecierzycy i masła orzechowego oraz brokuł to propozycja na dobrze zbilansowany, pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany a przede wszystkim - co najważniejsze dla mnie - smaczna propozycja, na doskonały obiad lub kolację.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 50 gram suchego ryżu Basmati
- 1 puszka ciecierzycy
- 200 gram brokuł
- 50 gram masła orzechowego
- czerwona cebula
- czosnek
- olej do smażenia
- natka pietruszki
- sok z 1/2 pomarańczy
- sól i pieprz
- chili w płatkach
Ugotuj ryż na sypko. Brokuł podziel na różyczki i podgotuj we wrzątku 5 minut a następnie odcedź i przelej zimną wodą. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek oraz szczyptę chili. Dodaj ryż i ciecierzycę. Dokładnie wymieszaj składniki i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj masło orzechowe, sok z pomarańczy i dopraw danie solą oraz pieprzem. Na koniec smażenia dodaj brokuł. Ponownie wymieszaj danie. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podawaj na ciepło.
Smacznego, Klaudia.
Ale pyszności. :)
OdpowiedzUsuń