Tłusty czwartek a u mnie jakoś tak nietłusto.. Jest za to pyszna zupa krem z marchewki i jabłka, z imbirem i chili oraz pastą tahini do smaku. Zimą, kiedy raz jest cudownie biało a niekiedy szaro i brzydko lubię tego typu dania, które rozgrzewają a przy tym są sycące i smaczne. Bo o smak tutaj się rozchodzi.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 4-5 marchewek
- 1 małe jabłko
- cebula
- ząbek czosnku
- jeden mały batat
- imbir, chili, sól, pieprz
- 1 czubata łyżka pasty tahini
- olej do smażenia
- 3/4 litra bulionu
Wszystkie składniki kroję w kostkę i smażę w garnku do zarumienia. Dodaję przyprawy. Wlewam bulion i gotuję składniki do miękkości. Dodaję pastę tahini i miksuję składniki na gładki krem. Doprowadzam do wrzenia zupę ponownie. Podaję z natką pietruszki.
Smacznego, Klaudia!
Ooo, ale pyszności! =)
OdpowiedzUsuń