Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca pełnego bakalii, nie do końca natomiast przepadam za suchym makowym ciastem zawijanym w kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie nadaje się dobrej jakości piekarnik. Jeżeli i Wam zależy by mieć #ciastojakzobrazka przygotujcie ten przepis w piekarniku #beko.  

Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):


Piernikowy, kruchy spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 jaja 
  • 50 gram masła 
  • 50 gram miodu 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • łyżka przyprawy do piernika 
  • łyżka kakao 
Masa serowa:
  • 750 gram trzykrotnie zmielonego twarogu 
  • 3 jaja 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
Masa makowa:
  • 2 szklanki suchego maku 
  • litr mleka 
  • 1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 łyżki Amaretto 
  • sok z połowy pomarańczy 
  • 3-4 łyżki mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • garść kandyzowanej papaji 
Polewa:
  • 100 gram czekolady deserowej 
  • 2 łyżki masła 
  • migdały do dekoracji 
Masa makowa
Mak gotuję w mleku z cukrem przez minimum 20 minut- do wyparowania całego płynu. Miksuję ugotowany mak za pomocą blendera. Dobrze zmiksowany powinien zmienić barwę na nieco jaśniejszą. Dodaję Amaretto, sok z pomarańczy oraz jajka i mąkę. Całość dokładnie mieszam. Dodaję bakalie, kandyzowane owoce i mieszam ponownie. Odstawiam do wystudzenia. 

Składniki na masę serową dokładnie miksuję do połączenia. Aby nie narobić dodatkowego bałaganu, zobacz jak zmiksować ciasto skutecznie a przy tym mając nadal porządek w kuchni: https://www.youtube.com/watch?v=wqNaV-M13T0 

Piernikowy spód
Rozpuszczam masło z miodem. Mieszam z mąką, jajami, sodą, przyprawą korzenną i kakao. Zagniatam jednolite ciasto, którym wylepiam spód formy. Spód podpiekam przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Na podpieczony spód wykładam przygotowaną masę makową a następnie wlewam masę serową. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę a następnie studzę do temperatury pokojowej a później przez 2-3 godziny w lodówce. 
Czekoladę rozpuszczam z masłem i polewam nią schłodzony sernik. Dekoruję migdałami. 

Smacznego, Klaudia!




2 komentarze: