Prosty, pyszny i zdrowy chlebek bananowy z dodatkiem siemienia lnianego, płatków owsianych i z czekoladą deserową. Mięciutki w środku, z zewnątrz chrupiący. Najlepiej smakuje z borówkami.
Składniki (na keksówkę o wymiarach 20 cm x 10 cm):
- 4 banany
- 2 jaja
- 150 g mąki orkiszowej typ 2000
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki mleka
- borówki do podania
Banany rozgniatam na pastę. Mieszam z jajami, olejem, mlekiem, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaję mąkę, płatki owsiane, siemię lniane i posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55 minut. Po upieczeniu studzę ciasto, a następnie kroję i podaję z borówkami.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy