Przepis ze specjalną dedykacją dla moich pacjentów. Tak! To jest dietetyczne. Grzechem teraz nie skorzystać ze szparagów, są najpyszniejsze!
Składniki na jedną frittatę, która stanowić będzie 2 porcje:
- 4 jaja
- 2 garście szpinaku
- 10-20 pomidorków koktajlowych
- 10-12 szparagów
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
- 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej lub żytniej, z pełnego ziarna
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka zblenduj ze szpinakiem, proszkiem do pieczenia i mąką na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju rzepakowego. Na jego dnia ułóż pokrojone wzdłuż, lub inaczej, szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Wlej masę jajeczną i umieść frittatę w piekarnik nagrzanym do 175 stopni. Piecz zapiekankę około 20- 25 minut. Odrobinę wystudź i pokrój na mniejsze kawałki.
Smacznego, Klaudia!
Całe danie ma:
540 kcal, 42 g białka, 24 g tłuszczu, 31,5 g węglowodanów, 13,6 g błonnika
Jedna porcja to połowa tych wartości.
Brak komentarzy