12:50
Roladki z kurczaka z pesto, szparagi w posypce z bułki tartej, czarna soczewica z groszkiem i natką pietruszki oraz sos maślano- winny z kaparami
Czasem nie głowa kreuje Twoje pomysły, a serce. Chęć zrobienia przyjemności komuś najbliższemu, zaimponowania, zadbania.
Składniki (na 2 porcje):
Roladki z piersi kurczaka z pesto:
- 3 plastry piersi kurczaka
- 3 łyżki pesto
- 3 suszone pomidory
- 3 plastry sera mozzarella
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- szczypta soli i pieprzu
Szparagi z posypką
- 250 g szparagów zielonych
- 2 łyżki masła
- garść groszku świeżego
- natka pietruszki
- szczypta soli i pieprzu
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sałatka z czarnej soczewicy
- 1/3 szklanki czarnej soczewicy
- groszek zielony świeży- garść
- 3 suszone pomidory
- 10 czarnych oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Sos winno- maślany
- porcja rosołowa, czosnek, rozmaryn, 2 szklanki wody
- 15 kaparów
- 100 gramów masła
- 250 ml wina białego wytrawnego
- szczypta pieprzu, soli
Zacznij od przygotowania sosu. Gotuj w wodzie na wolnym ogniu porcję rosołową, świeży rozmaryn i czosnek, właściwie do zredukowania. Dodaj kapary, wino i redukuj sos jeszcze o połowę. Na koniec dodaj masło, rozpuść, wymieszaj, dopraw i odstaw.
Plastry piersi kurczaka należy robić, doprawić solą i pieprzem. Każdy z plastrów należy posmarować po jednej stronie pesto, ułożyć kawałek sera mozzarella oraz suszonego pomidorka i zawinąć w rulon. Następnie każdą roladkę owinąć szynką parmeńską. Gotowe roladki należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
Soczewicę gotuję w 2/3 szklanki wody na średnim ogniu. Po ugotowaniu doprawiam soczewicę solą. Siekam drobno natkę pietruszki, suszone pomidory i oliwki. Doprawiam soczewicę solą i pieprzem, mieszam z pokrojonymi warzywami i groszkiem.
Na maśle podsmażam szparagi i groszek. Doprawiam solą i pieprzem. Na drugiej patelni prażę bułkę tartą aż zbrązowieje. Dodaję garść posiekanej natki pietruszki, sól i oliwę. Mieszam.
Roladki z piersi pokrój w plastry. Podaj z soczewicą czarną oraz szparagi, których wierzch należy posypać bułką tartą. Na koniec całość polej sosem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy