Wiosna i lato to niewątpliwie doskonały czas dla wszystkich wielbicieli warzyw i owoców. Lokalne ryneczki niemal uginają się pod ciężarem kolorowych dobrodziejstw, jakie sama natura nam niesie. Wśród wielu barw przeróżnych roślin dietetycy i znawcy żywienia od dawna zwracają uwagę na te o kolorze zielonym, które są źródłem antyoksydantów, przeciwutleniaczy, często żelaza, chlorofilu,  ale też wielu innych cennych składników mineralnych i witamin. Wśród nich wszystkich można wyróżnić seler naciowy! 

Wyróżnić ze względu na smak, zapach i konsystencję. Chrupki, o wyjątkowym smaku i zapachu seler naciowy to bogactwo pokaźnej ilości pozytywnych dla organizmu elementów. Ze względu na zawartość olejków eterycznych działa uspokajająco i kojąco na nerwy, pozytywnie wpływa na trawienie, gdyż zawiera naturalny błonnik, może być substytutem soli, ponieważ ma bardzo intensywny, przypominający trochę maggi smak, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Podobno jego trawienie odbywa się na zasadzie „ujemnych kalorii”, czyli organizm potrzebuje więcej energii na jego rozkład, niż ma sam w sobie. Nieważne! Nawet jeśli tak nie jest, to jest to warzywo niskokaloryczne z dużą zawartością wody. Seler ma działanie moczopędne, a zatem poprawia diurezę i jest zalecany w chorobach nerek oraz ma niski indeks glikemiczny, co stanowi doskonałą wiadomość dla cukrzyków. 

Co istotne i warte zapamiętania. Seler naciowy to również afrodyzjak.

Po tym przydługim wstępie pragnę przejść do meritum. Czymże samo wychwalanie owego selera naciowego by było bez odpowiednich propozycji jego wykorzystania. Aby seler naciowy nie stracił cennych witamin i pozostałych związków ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, chciałam zaprezentować Wam kilka przepisów na wykorzystanie selera na SUROWO! 

Koktajle i smoothie są na tyle popularne, że nie trzeba ich nadmiernie reklamować. Proste w przygotowaniu, łatwe w posprzątaniu, sycące i smaczne. A przy tym pełne zdrowia. Dziś stawiamy na te selerLOVE.

Dzisiaj specjalnie dla Was propozycja trzech koktajli, które Was odchudzą, rozkochają i upiększą.  


Pierwszy koktajl, „odchudzający”, działa moczopędnie, diuretycznie, idealny w okresie letnim, kiedy zatrzymująca się w organizmie woda powoduje obrzęki. Polecany w okresie detoksów, dla efektywniejszego oczyszczania organizmu. 

·     Szpinak (garść) 
·     Seler naciowy (2 łodygi)
·     Kiwi (1 sztuka)
·     Natka pietruszki (kilka listków)
·     Mięta (kilka listków)
·     Sok pomarańczowy (1 szklanka)
Wszystkie składniki zmiksuj i wypij. 


Koktajl „miłości”, nazywany tak, ze względu na zawartość afrodyzjaków, nie tylko selera naciowego, ale również truskawek czy jabłka. 

·     Seler naciowy (1 łodyga)
·     Banan (1 sztuka)
·     Truskawki (1 szklanka)
·     Jabłko (1/2 sztuki)
·     Sok z mandarynek (2 szklanki)

Zmiksuj składniki na gładki koktajl i podaj ukochanemu!


Ostatni koktajl jest koktajlem piękności. Sam seler naciowy, ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i antyoksydantów zapobiega starzeniu się skóry, dodatkowo bogate w cynk morele poprawiają jej kondycję a zawartość witaminy C w soku z cytryny działa wybielająco na przebarwienia. 
·     Seler naciowy (2 łodygi)
·     Morele (2 sztuki)
·     Sok z cytryny (2 łyżki)
·     Nasiona chia (1 łyżka)
·     Natka pietruszki (kilka listków)
·     Sok jabłkowy (1 szklanka)

Zmiksuj składniki na gładki koktajl. Można podać z kostkami lodu. 


Ciekawy w smaku seler naciowy może być składnikiem wielu dań, w tym również koktajli. Dzięki spożywaniu na surowo selera można zachować wiele cennych jego właściwości. Niewątpliwie jest to istotne źródło wielu pozytywnych dla organizmu witamin i składników mineralnych, a przy tym afrodyzjak i smaczna roślina. 

Więcej przepisów po kliknięciu w TEN link! 

Smacznego, Klaudia!








Brak komentarzy