Mówi się, że upływający czas widać po dzieciach... Nie sposób się z tym nie zgodzić, jednak w moim uniwersum znak czasu dostrzegam patrząc na datę ostatnio dodanego przepisu w jednym z moich ulubionych miejsc w sieci. Cóż, wywołuje to we mnie cały ogrom tak intensywnych uczuć, być może dlatego, że "mango-papaja", to moje pierwsze dziecko? I na stałe zapisało się w moim sercu? Być może, na pewno.
Będąc na fali noworocznych postanowień '25, które powzięłam od końca jednego, z dwunastu zapowiadających ten rok jednym z najlepszych (oczywiście) miesięcy, szczęśliwie nastawiłam dzisiaj budzik, co zdarza mi się w skali -zawsze i nigdy- na jej niemal szarym końcu. I nie dość, że rozpoczęłam dzień w sposób w który dawno mi nie przyszło go zaczynać, to na dodatek powzięłam wszelkie kroki ku temu by teraz być tu, dla Was, w sieci z całkiem najlepszym przepisem na dietetyczne, wytrawne gofry. I nie ukrywam - dzielę się tą wieścią z wielką dumą.
Więc jeśli brakuje Wam drodzy czytelnicy pomysłu na fantastyczne śniadanie bądź kolację, to nie pozostaje mi nic innego, jak zarekomendować Wam ten przepis i czekać aż podzielicie się ze mną swoimi wrażeniami tego pomysłu.
Składniki (na 2 duże lub 3 małe porcje):
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (szklanka o pojemności 180 ml)
- 2/5 szklanki mleka lub napoju roślinnego (szklanka o pojemności 180 ml)
- 2 szczęśliwe jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- 1/4 papryki czerwonej
- garść rukoli
- 3 łyżki startego parmezanu
- do podania: serek kanapkowy, rukola, warzywa
Na początku oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę orkiszową, mleko, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu na gładką, jednolitą masę. Bardzo drobno posiekaj paprykę czerwoną w kostkę a parmezan zetrzyj na tarce. Dodaj do ciasta pokrojoną paprykę, rukolę i ser a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka delikatnie łącząc składniki. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry do zarumienienia (około 3 minuty). Upieczone gofry studź na kratce (będą chrupiące) i podaj posmarowane serkiem z rukolą i warzywami.
Smacznego, Klaudia!
Wytrawne gofry orkiszowe z papryką, rukolą i parmezanem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, pełne aromatycznych składników i doskonale zbalansowanych smaków – lekko pikantna rukola, słodkawa papryka i wyrazisty parmezan tworzą idealne połączenie. To świetna propozycja na zdrowe i oryginalne śniadanie lub przekąskę!
OdpowiedzUsuń