Stało się! Dziś najważniejszy dzień w roku- Tłusty Czwartek! Żadne tam Boże Narodzenie, Walentynki czy Światowy Dzień Pizzy nie robi na mnie takiego wrażenia, jak dzień kiedy wszyscy wokół pogrążeni są w pączkowym szaleństwie. I choć jeden pączuś w ten wyjątkowy dzień nie zrobi nikomu krzywdy, to zajadanie się nimi cały dzień do rozsądnych decyzji nie należy, dlatego dzielę się z Wami przepisem na zdrowszą, wysokobiałkową alternatywę. 

Składniki:
  • 2 jaja
  • 60 g mąki orkiszowej 
  • 20 g białka waniliowego 
  • 175 g serka wiejskiego light 
  • 55 ml mleka 0,5%
  • 3 łyżki erytrolu 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego do wysmarowania formy 
  • do dekoracji: czekolada bez cukru i płatki róży, erytrytol 
Wszustkie składniki (oprócz oleju) zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera lub w Thermomix. Formę na donuty wysmaruj olejem i przelej ciasto wypełniając każdą foremkę do 3/4 wysokości. Piecz donuty 
16 minut w 175 stopniach (góra- dół). Po upieczeniu wystudź na kratce i udekoruj tak jak lubisz. Może to być cukier puder zrobiony z erytrolu lub bezcukrowa czekolada i płatki róży jak u mnie. 

Smacznego, Klaudia!



 

Brak komentarzy