Trend na wysokobiałkową żywność ma właśnie swój szczyt tu i teraz. Pomimo mnogości produktów wysokobiałkowych i niekiedy jednak - mocno przetworzonych, zachęcam Was do tworzenia własnych wysokobiałkowych posiłków, których skład będzie dla Was transparentny a sposób przygotowania nadal prosty. Moja sympatia do domowych posiłków nadal nie pozwala mi pozostać bez odpowiedzi na Wasze potrzeby, dlatego to kolejno trzeci przepis na "smakołyk" wysokobiałkowy, który definiuje zasady pożywienia niskoprzetworzonego, korzystnego dla zdrowia, o prostym składzie.
Składniki:
- 100 g twarogu
- 1 jajko
- 50 g serka wiejskiego
- 1 łyżka ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g mąki kasztanowej (lub orkiszowej)
- miarka białka waniliowego (30g)
- olej rzepakowy do smażenia
- owoce i mus owocowy do podania, opcjonalnie nasiona chia
Zmiksuj twaróg z serkiem wiejskim i jajkiem na gładką masę. Dodaj ksylitol, proszek do pieczenia, mąkę i białko. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż niewielkie placuszki po 2-3 minuty z każdej strony. Podaj placuszki z owocami, musem i nasionami chia.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy