Drób

Miska zdrowia z pulpecikami drobiowymi z tuńczykiem i szynką parmeńską, grillowanymi batatami i fioletowymi ziemniakami oraz szparagami i miodowym dressingiem z kurkumą

09:30




Pełna emocji, w środku nocy, dodaję dla Was nowy przepis. Tylko wydaje się skomplikowany ale prawdę mówiąc jest dziecinnie prosty. Grillowane ziemniaki: tradycyjne, fioletowe i bataty oraz szparagi, pyszny dressing miodowy z kurkumą i coś co swoim smakiem zachwyciło mnie najbardziej. Drobiowo - tuńczykowe pulpeciki owinięte szynką parmeńską i jeszcze ugrillowane na chrupko. Doskonałe w smaku, serdecznie Wam je polecam jako dodatek do obiadu. Taka miska zdrowia to doskonały pomysł na grilla lub na lunch do pracy, na obiad oraz kolację. Jestem przekonana, że przypadnie Wam do gustu taka propozycja. 
Nazwałam to danie miską zdrowia bo w niej macie całą paletę witamin, składników mineralnych i makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu a przy tym... sami oceńcie.. nie dość, że wygląda to pięknie to smakowało wyśmienicie! 

Składniki (na 2 - 3 porcje):

Pulpety drobiowe z tuńczykiem:

  • 300 gram mielonego mięsa z indyka 
  • 150 gram tuńczyka 
  • 3-4 łyżki mąki jaglanej 
  • 1 jajo
  • posiekana natka pietruszki i koperek 
  • sól i pieprz 
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej 
Grillowane warzywa:
  • 1/2 batata 
  • 3-4 ziemniaki tradycyjne 
  • 5-6 ziemniaków fioletowych 
  • rozmaryn świeży
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz
  • pęczek zielonych szparag 

Dressing miodowy z kurkumą:

  • łyżka miodu 
  • łyżka konfitury z gorzkiej pomarańczy
  • szczypta kurkumy
  • łyżka soku z cytryny 
  • łyżka musztardy 
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek 
Mielony drób wymieszaj z tuńczykiem, jajkiem, mąką, posiekanymi ziołami o dopraw. Uformuj pulpety, które ułóż na blaszce do pieczenia. Podpiecz pulpeciki przez 20 minut, następnie każdy z nich owiń szynką parmeńską i dodatkowo zgrilluj na chrupko po kilka minut z każdej strony. 
Podgotuj ziemniaki, pokrój na ćwiartki. Wymieszaj ziemniaki, szparagi z olejem i rozmarynem oraz przyprawami. Patelnię grillową mocno rozgrzej i grilluj wszystkie warzywa po kilka minut z każdej strony. 
Składniki dressingu dokładnie zblenduj za pomocą blendera na gładką masę. Pulpeciki podaj z grillowanymi warzywami a całość polej solidnie dressingiem. Zjedz na ciepło. 

Smacznego, Klaudia!






Zobacz także

4 komentarze

  1. Nie wiem, czy wiesz, ale jest konkurs dla blogerów na dania z tuńczyka Princes, jak dla mnie wygrałabyś już na starcie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kozackie połączenie O.O Dobre na moją dietę na siłkę A ten tuńczyk princes co jest na zdjęciach jest spoko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że przepis Ci się podoba. Tak, tuńczyk Princes jest smaczny, przede wszystkim ma ładną konsystencję po otwarciu puszki a nie tak jak niektórych firm... ciapa. Wypróbuj :)

      Usuń