Zielony kolor na talerzu jest dla mnie najbardziej apetyczny. Blanszowany szpinak, duszone szparagi ub krótko gotowany groszek. Natka pietruszki, koperek, bazylia i pozostałe zioła. Wszystko w tonie najbardziej apetycznych produktów, zdrowych a przy tym bardzo smacznych. Bardzo odpowiadają mi takie połączenia. Kiedy duszę dorsza w świeżych ziołach a do tego podaję ciekawą fasolę z warzywami i duszone szparagi oraz groszek cukrowy. Nie wiem czy wiosną coś może smakować bardziej.
Składniki (na 2 porcje):
- 300 gram dorsza
- świeże zioła: natka pietruszki, koperek, bazylia
- sok z cytrny, sól i pieprz
- szparagi
- groszek cukrowy
- fasola mung
- pomidorki koktajlowe
- cebula, czosnek
- olej do smażenia
Dorsza doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zioła siekam. Wierzch dorsza posypuję ziołami i piekę 5 minut w piecu nagrzanym do 160 stopni. Studzę. Fasolę gotuję. Na patelni podsmażam cebulkę z czosnkiem, dodaję ugotowaną fasolę, zioła posiekane oraz pomidorki koktajlowe. Mieszam. Na osobnej patelni podsmażam czosnek oraz groszek cukrowy i szparagi. Dosłownie 3- 4 minuty. Podaję dorsza z fasolką oraz warzywami. Całość skrapiam sokiem z cytryny. Doprawiam według uznania.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy