Kolejna miska zdrowia, które ostatnio są bardzo popularne i w których może znaleźć się niemal wszystko. Tym razem czarna soczewica, migdałowo- tuńczykowe kule, szparagi, szynka parmeńska oraz orzechy laskowe a całość polana pysznym dressingiem na bazie hibiskusa. Tyle zdrowia w jednym miejscu, kto by to widział!
Składniki na tuńczykowo - migdałowe kule:
- 1 opakowanie tuńczyk Princes
- 250 gram twarogu
- 100 gram mąki migdałowej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Pozostałe składniki miski zdrowia:
- czarna soczewica
- szparagi zielone
- kiełki groszku
- szynka parmeńska
- orzechy laskowe
- olej do smażenia
- sól, pieprz i czosnek do smaku
Dressing hibiskusowy:
- 1 łyżka zaparzonego hibiskusa
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- odrobina miodu
- sól, pieprz
Tuńczyk, twaróg i mąkę wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz. Formuj kule, które następnie należy obtoczyć w mące migdałowej. Kule umieść w lodówce.
Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu, szparagi podsmaż na oleju z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Na suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską na chrupko. Orzechy upraż na suchej patelni. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj. W misce zdrowia umieść kule, soczewicę, szparagi, orzechy. Całość posyp pokruszoną szynką parmeńską i polej dressingiem.
Smacznego, Klaudia!
wszystko co tuńczykowe musi być dobre sam trzymam zapasy princesa w iście magazynowych ilościach ale ten dresing hibisusowy robi robotę i to jaką, dzięki wielkie za przepis!
OdpowiedzUsuńTak się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu :) Nie każdy lubi tak dziwne smaki
Usuń