Najpiękniejsza pora roku trwa właśnie teraz i ja ją uwielbiam ten czas kiedy kwitnie wszystko wokół, kiedy wieczór jest tak długi, kiedy poranek powoli zaczyna na zmianę pachnieć szparagami lub truskawkami, kiedy słońce delikatnie muska mój nosek by za chwilę stał się nieznośnie czerwony. Wiesz, właśnie wtedy moja kreatywność sięga zenitu i właśnie wtedy chce mi się najwięcej, najbardziej i najmocniej. 
Wiosna. To czas nie tylko barw i słońca ale moment kiedy na naszych stołach gości najwięcej warzyw i owoców. Właśnie wiosną mamy ochotę odżywiać się najlepiej. Najzdrowiej. 
Poniżej propozycja na moją ulubioną formę śniadania. Krem jaglany, hibiskusowy. Z dużą ilością owoców. Pełna kolorów i smaku propozycja na doskonałe rozpoczęcie dnia! 

Składniki (na 2 porcje):
  • 50 gram kaszy jaglanej 
  • 200 gram twarogu bez laktozy Mlekovita
  • 100 ml syropu hibiskusowego*
  • 1 banan 
  • sok z ćwiartki cytryny 
  • truskawki, kiwi, mandarynka i pistacje do dekoracji 
*Syrop hibiskusowy
  • szklanka hibiskusa 
  • 3 szklanki wody 
  • 3 szklanki cukru 
Zagotuj wodę, dodaj hibiskus i gotuj 5 minut. Wyłóż kwiaty, wsyp cukier i gotuj syrop do rozpuszczenia cukru przez około 30 minut. Syrop powinien się zredukować i stać się gęsty. 

Kaszę gotuję w wodzie. Ugotowaną miksuję z twarogiem, syropem hibiskusowym, bananem i sokiem z cytryny na gładki krem. Gotowy krem przekładam do miseczek i dekoruję owocami, pistacjami i pozostałym syropem. 

Smacznego, Klaudia!




Brak komentarzy