Słodki wypiek z dodatkiem cukinii nie zdziwi już nikogo. Bardzo neutralne warzywo, które podobnie jak dynia powoduje, że wypiek z jego dodatkiem jest lżejszy i wilgotniejszy. Chlebek o korzennym aromacie z dodatkiem lawendy na bazie mąki pszennej i gryczanej, której zapewnia swoją karmelową barwę. Idealnie jesienny wypiek.
Składniki (na 1 chlebek):
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 75 gram rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka sody
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki świeżo startej cukinii
- 1 łyżeczka suszonej lawendy
- cukier lawendowy: 3 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki suszonej lawendy
Do miski przesiewam mąki, sodę i przyprawy. W drugiej misce mieszam jajko, rozpuszczone masło, mleko, ekstrakt z wanilii i cukier. Do składników mokrych dodaję startą cukinię oraz lawendę i mieszam ponownie. Składniki mokre mieszam z suchymi do połączenia i przelewam do prostokątnej formy o wymiarach 12x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Studzę na kratce.
Składniki lawendowego cukru mielę w młynku do kawy na cukier puder. Przed podaniem dekoruję ciasto lawendowym cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Cudne zdjęcia! I bardzo ciekawa propozycja :) Nie jadłam nigdy chlebka cukiniowego ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz wypróbować :)
Usuń