Bardzo prosta, zarazem jesienna, sałatka z moich ulubionych składników. Karmelizowane na maśle gruszki z dodatkiem lawendy, kwaśna pomarańcza, kozi ser o aromacie miodowym i chrupiące orzechy włoskie a całość polana najlepszym dressingiem cytrusowym.

Składniki (na 2 porcje):
  • garść sałaty
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta suszonej lawendy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pomarańcza
  • 50 gram koziego sera (użyłam miodowego)
  • garść orzechów włoskich
  • dressing: 1 łyżka soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka musztardy, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka oleju z pistacji
Gruszkę kroję na ćwiartki a następnie na ósemki. Na patelni rozpuszczam masło z miodem i karmelizuję na nim gruszki z dodatkiem suszonej lawendy przez 2-3 minuty. Filetuję pomarańczę. Na talerzu układam porwaną na mniejsze kawałki sałatę oraz karmelizowane gruszki i pomarańczę. Całość posypuję pokruszonym kozim serem. Orzechy włoskie prażę na patelni i posypuję nimi sałatkę. Składniki dressingu mieszam do połączenia. Sałatkę polewam dressingiem tuż przed podaniem.

Smacznego, Klaudia.


1 komentarz:

  1. Ten dressing jest najlepszy, jaki spotkałam do tego typu sałatek.

    OdpowiedzUsuń