08:30
Sałatka z karmelizowaną gruszką, pomarańczą, kozim serem, orzechami włoskimi i cytrusowym dressingiem
Składniki (na 2 porcje):
- garść sałaty
- 1 gruszka
- 1 łyżka masła
- szczypta suszonej lawendy
- 1 łyżka miodu
- 1 pomarańcza
- 50 gram koziego sera (użyłam miodowego)
- garść orzechów włoskich
- dressing: 1 łyżka soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka musztardy, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka oleju z pistacji
Gruszkę kroję na ćwiartki a następnie na ósemki. Na patelni rozpuszczam masło z miodem i karmelizuję na nim gruszki z dodatkiem suszonej lawendy przez 2-3 minuty. Filetuję pomarańczę. Na talerzu układam porwaną na mniejsze kawałki sałatę oraz karmelizowane gruszki i pomarańczę. Całość posypuję pokruszonym kozim serem. Orzechy włoskie prażę na patelni i posypuję nimi sałatkę. Składniki dressingu mieszam do połączenia. Sałatkę polewam dressingiem tuż przed podaniem.
Smacznego, Klaudia.
Ten dressing jest najlepszy, jaki spotkałam do tego typu sałatek.
OdpowiedzUsuń