Prosty, pyszny i na dodatek bezglutenowy. Idealny chlebek marchewkowo - bananowy z dodatkiem dużej ilości cynamonu i rodzynek. Dla mnie jest to zdecydowanie jesienny, aromatyczny wypiek, który swym korzennym zapachem przenosi mnie już do drugiej połowy grudnia :)
Składniki:
- 200 gram startej na drobnych oczkach marchewki
- 200 gram rozgniecionych bananów
- 250 gram mąki (użyłam 200 gram mieszanki mąk bezglutenowych złożonych głównie ze skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej oraz 50 gram mąki gryczanej)
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 50 gram cukru
- 2 jajka
- garść rodzynek
- 100 gram czekolady + 2 łyżki mleka
Smacznego, Klaudia.
Ciekawy pomysl na chlebek, robilam kiedys bananowy, ale takiego w polaczeniu z marchewka nie:) musze wyprobowac, choc przyznam ze wypieki niesa moja mocna strona ;/
OdpowiedzUsuńMoją też nigdy nie były dlatego należy trenować :)
UsuńZapachniało mi świętami :) cynamon w tym chlebku musi robić prawdziwe czary mary. Nie omieszkam przetestować
OdpowiedzUsuńKoniecznie, polecam ten przepis szczególnie! :)
Usuńu mnie banany zawsze tak szybko znikają, że rzadko uda mi się je przerobic ;) ale Twój chelebek wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńWobec tego musisz ukryć przed rodzinką kilka bananów i koniecznie wypróbować przepis :)
Usuń