Gotuję sezonowo. Lubię wykorzystywać produkty, które natura podsuwa nam w danym momencie niemal na wyciągnięcie ręki. Myślę, że wtedy nasza dieta jest najbogatsza w dobrodziejstwo witamin i składników mineralnych. Gotuję tak, by dania były korzystne dla mojego zdrowia. Stąd też pomysł na przepyszną sałatkę z pełnoziarnistego makaronu bogatego w błonnik i składniki mineralne z dynią, prażonymi pestkami dyni, kurczakiem, rodzynkami, kozim serem i orzeźwiającym dressingiem bazyliowym. Przepyszne danie, które jest dla mnie definicją jesieni!
Smacznego, Klaudia!
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego kokardki
- 250 gram piersi kurczaka
- marynata: 1/2 łyżeczki curry, szczypta soli, pieprzu i kuminu
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 cebula
- 500 gram dyni hokkaido
- 50 gram koziego sera
- 1/3 szklanki rodzynek
- do namoczenia rodzynek: 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 2 gałązki rozmarynu
- garść pestek dyni
- dressing: garść bazylii*, 3 łyżki oleju z pestek dyni, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, szczypta soli i pieprzu
Smacznego, Klaudia!
*Użyłam bazylii tajskiej.
Brak komentarzy