Warzywnych wypieków ciąg dalszy. Ostatnio zaproponowałam Wam Korzenny chlebek cukiniowy z lawendą , dziś mam dla Was kolejny nietypowy wypiek. Nie dość, że chlebek dyniowo- bananowy to gryczany i w dodatku z szafranem. Polany czekoladą i migdałami. Bez glutenu. Byłby idealny gdybym nie zapomniała przez chwilę o jego istnieniu w momencie kiedy rumienił się w piekarniku, przez co odrobinę się wysuszył. Poprawię to następnym razem a już dziś serwuję Wam przepis.
Składniki (na formę "keksową" o bokach 12 cm x 20 cm):
- 2 rozgniecione banany
- 200 gram puree z dyni
- 140 gram rozpuszczonego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- szczypta szafranu
- 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
- polewa: 100 gram czekolady, płatki migdałów
Smacznego, Klaudia!
wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuńpyszny przepis :)
Dziękuję! :)
UsuńAleż wygląda! Ostatnio dynia mi nie po drodze, czy z marchewką też będzie ok?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kobiecemysli.pl
Czytasz mi w myślach bo w tym tygodniu mam w planach stworzyć piernik marchewkowy z bananami! Także chwila cierpliwości i obiecuję przepis z marchewką :)
UsuńPS. Jeśli chodzi o marchewkę to również będzie ok, można również wykorzystać batata. :)
UsuńPozdrawiam
Batat! Ha! to jest myśl! dziękuję :)
UsuńSprawdzi się idealnie! :)
UsuńPrzepiękny kolor!! Uwielbiam wszystko co ma w sobie dynię, a i mąkę gryczaną kocham, odkąd ją odkryłam. Także Twój przepis wykorzystam na pewno, tylko chyba dorzucę od siebie garść orzechów :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, ja chyba z pośpiechu zapomniałam o bakaliach chociaż nie żałuję bo taki chlebek bez "dodatków" świetnie smakuje z dżemem lub kremem czekoladowym :)
UsuńPochwal się jak Ci się udał :)
Pozdrawiam
chlebuś ma nieziemską barwę!
OdpowiedzUsuńWiem, sam ten kolor kusi by zjeść :)
UsuńCo za kolor...a o smaku nie wspomnę, bo pewnie pyszne :) Uwielbiam wszystko, co ma w sobie dynię :)
OdpowiedzUsuńCi co jedli zachwalają, ja również uważam, że chlebek był smaczny! :)
UsuńBrzmi bardzo jesiennie. :)
OdpowiedzUsuń🍁🍂🎃🍴
UsuńJak zwykle obłędny przepis :) Bardzo apetycznie wygląda. Nie mam tylko mąki gryczanej, ale zastąpię ją czymś innym :)
OdpowiedzUsuńmożesz zastąpić każdą inną mąką :)
UsuńKolejny piekny chlebek, chyba juz wiem co bede robic w dlugie listopadowe wieczory ;)
OdpowiedzUsuńJa również będę trenowała wypieki :)
Usuń