Witam Was wszystkich w Nowym Roku. Słusznie by było zacząć od życzeń ale sama nie wiem jak trafić słowem w sedno do tak dużej grupy odbiorców. Najładniej w tym roku życzyłam wiary, bo wiara  pozwala nam marzyć, nadziei bo ona daję wiarę w ich spełnienie i miłości, bo z kim najlepiej dzielić się radością jak nie z ukochaną osobą. Zatem powielam to co padło już raz z moich ust i teraz pędzi wprost do Was z głębi mojego serduszka. 

Śmiałabym rzec, że ta owsianka jest bardziej walentynkowa niż noworoczna. Taka ładna, czerwona. Sycąca, orzechowe i goździkowa. Z malinką, żurawinką i liczi, które niechlubnie zostało w biedronce nazwane jajkiem czekoladowym przez kasjerkę. 

W Nowym Roku startujemy czymś zdrowym bo takich przepisów sobie życzę z kolei w 2019 jak najwięcej. 

Składniki (na 1 porcję):

  • 5 łyżek płatków owsianych 
  • 200 ml mleka 
  • 2 łyżki syropu klonowego 
  • szczypta soli 
  • 150 gramów liczi
  • łyżka masła orzechowego 
  • kilka malin i żurawiny
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków 
Zalej płatki mlekiem i gotuj z dodatkiem masła orzechowego, goździków i soli do momentu aż rozgotujesz płatki i całość nieco zgęstnieje. Liczi posiekaj drobno. Łyżkę syropu klonowego wmieszaj w płatki razem z owocami. Przełóż owsiankę do miseczki i udekoruj malinami, żurawiną a wierzch polej łyżką syropu klonowego. 

Smacznego, Klaudia!





Brak komentarzy