Witam Was wszystkich w Nowym Roku. Słusznie by było zacząć od życzeń ale sama nie wiem jak trafić słowem w sedno do tak dużej grupy odbiorców. Najładniej w tym roku życzyłam wiary, bo wiara pozwala nam marzyć, nadziei bo ona daję wiarę w ich spełnienie i miłości, bo z kim najlepiej dzielić się radością jak nie z ukochaną osobą. Zatem powielam to co padło już raz z moich ust i teraz pędzi wprost do Was z głębi mojego serduszka.
Śmiałabym rzec, że ta owsianka jest bardziej walentynkowa niż noworoczna. Taka ładna, czerwona. Sycąca, orzechowe i goździkowa. Z malinką, żurawinką i liczi, które niechlubnie zostało w biedronce nazwane jajkiem czekoladowym przez kasjerkę.
W Nowym Roku startujemy czymś zdrowym bo takich przepisów sobie życzę z kolei w 2019 jak najwięcej.
Składniki (na 1 porcję):
- 5 łyżek płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- 150 gramów liczi
- łyżka masła orzechowego
- kilka malin i żurawiny
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
Zalej płatki mlekiem i gotuj z dodatkiem masła orzechowego, goździków i soli do momentu aż rozgotujesz płatki i całość nieco zgęstnieje. Liczi posiekaj drobno. Łyżkę syropu klonowego wmieszaj w płatki razem z owocami. Przełóż owsiankę do miseczki i udekoruj malinami, żurawiną a wierzch polej łyżką syropu klonowego.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy