09:00
Kasza jaglana z marchewką, batatem, tymiankiem, suszonymi pomidorami i piersią z kurczaka w szynce parmeńskiej
Od 30 minut dotykam klawiatury, by napisać coś z sensem, coś ładnego, coś co dobrze będzie się Wam czytało. A jedyne co w mojej głowie dudni teraz, to tylko jeden cytat. Ty się serce ogarnij, a Ty rozum pilnuj serca.
Składniki:
Tymiankowa pierś kurczaka w szynce parmeńskiej:
- 2 piersi kurczaka
- sól, papryka wędzona, różowy pieprz młotkowany, świeży tymianek
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- olej do smażenia
Kasza jaglana z warzywami:
- szalotka
- ząbek czosnku
- 100 gramów kaszy jaglanej
- 1 marchew
- kawałek batata
- świeży tymianek
- lampka białego wina
- natka pietruszki
- suszony pomidor
- papryka czerwona
- sól, pieprz
- masło do smażenia
- dodatkowo kilka plastrów szynki parmeńskiej
Pierś kurczaka marynuję w przyprawach: soli, pieprzu młotkowanym, papryce wędzonej i tymianku przez 30 minut. Następnie każdą z piersi owijam szynką parmeńską i smażę na oleju do zarumienienia. Przekładam podsmażonego kurczaka na blaszkę do pieczenia i piekę jeszcze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni.
Na suchej patelni smaż szynkę parmeńską na chrupko.
Kaszę gotuję we wrzątku według przepisu na opakowaniu, tak by nie rozgotowała się. Na oleju, najlepiej tym z suszonych pomidorów, szalotkę, czosnek i suszone pomidory. Marchew i batata pokrój w kostkę, dodaj do warzyw. Dodaj również świeży tymianek i wlej wino. Gotuj składniki na wolnym ogniu 10 minut. Dodaj posiekaną drobno paprykę i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Duś jeszcze 2 minuty, dodaj kaszę i natkę pietruszki. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podaj porcję kaszy z pokrojoną na mniejsze części piersią kurczaka. Wierzch posyp pokruszoną szynką parmeńską. Udekoruj ziołami.
Smacznego, Klaudia!
Wygląda bardzo apetycznie, zapisuje sobie :)
OdpowiedzUsuń