Ostatnio z uporem maniaka testowałam szakszukę, ta, która skradła moje serce jest z dodatkiem kremowego mascarpone i ją uwielbiam. Serio. Uduszone warzywa: cukinia, papryka, cebulka i pomidory, a w nich ścięte jaja z dodatkiem sera mozzarellą. a całość podana z mascarpone i szczypiorkiem to takie danie, któremu absolutnie nie brakuje już niczego. Jest doskonale pyszne. Albo absolutnie doskonałe. W każdym razie- przesmaczne. 

Mój przepis na idealną szakszukę, lepszą niż taką, którą zjecie gdziekolwiek znajduje się poniżej. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cukinia 
  • 1 papryka 
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 3-4 jaja 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • szczypta soli, wędzonej papryki, bazylii i cukru 
  • 50 g sera mozzarella 
  • 50 g mascarpone 
  • szczypiorek i pieczywo do podania 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i cebulę do zarumienienia. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz cukinię. Duś warzywa. Dodaj wszystkie przyprawy oraz pomidory z puszki. Duś składniki 5- 10 minut. Ogień pod patelnią powinien być malutki,  zrób 3 lub 4 wgłębienia w warzywach i wbij w nie jaja, posyp szczyptą soli, pieprzu oraz serem mozzarella i przykryj pokrywą duszące się danie. Pozwól ściąć się jajkom, zajmie to około 3 minuty. Sukces jest wtedy, kiedy żółtko jest jeszcze płynne. Gotową szakszukę podawaj na ciepło z pieczywem, z mascarpone i posiekanym szczypiorkiem. 

Smacznego, Klaudia!





Brak komentarzy