Sezon na dynię w pełni, zatem warto skorzystać z tego natura nam daje. Stuprocentowo jestem zwolenniczką korzystania z produktów sezonowo, w moim odczuciu przyroda sama nam podpowiada na co aktualnie jest czas. Dynia to jesienne warzywo, sycące, o ciekawej konsystencji, niskokaloryczne a jednocześnie nie tak lekkie, jak na przykład ogórek. O delikatnie słodkim smaku i zdecydowanie jesiennym kolorze. Ze względu na swoją strukturę i smak nadaje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Możesz z niej przygotować słodkie gofry, ale i wytrawny gulasz. Świetnie sprawdzi się starta do ciasta dyniowego, jak i w połączeniu z mleczkiem kokosowym do wytrawnej zupy krem. Z dynią możesz kombinować, ale kto z Was wpadł na pomysł zrobienia z niej pesto? To niezwykle prosta i smaczna sprawa! Wystarczy parmezan, puree z dyni, sól, orzeszki pinii albo pistacje i w zasadzie to tyle, by mieć bazę do wielu różnych i ciekawych potraw. Na warsztat dzisiaj bierzemy to pierwsze przychodzące na myśl połączenie, czyli makaron, kurczak i dyniowe pesto. Ale kombinować możesz bardziej! Grzanki z pesto dyniowym, szynką parmeńską, figą i sosem balsamicznym? Pizza z pesto dyniowym? Ja mam jeszcze kilka pomysłów na jego wykorzystanie, ale nie chcę zdradzać wszystkiego. Pobawcie się tym produktem, według mnie można znaleźć dla niego wiele zastosowań, dlatego zrób cały słoiczek pesto i dodawaj do różnych potraw. Enjoy! 

Składniki na dyniowe pesto: 1/2 szklanki puree z dyni (250- 300 g dyni hokkaido pokrój w kostkę, gotuj do miękkości, odcedź z nadmiaru wody i zmiksuj na gładkie puree), 1/3 szklanki startego parmezanu, 1/4 szklanki orzeszków pinii lub pistacji, szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Składniki zmiksuj dokładnie za pomocą malaksera na gładkie pesto. 

Zapomniałam dodać najważniejszego!Kluczem tego przepisu, już pomijając samo cudne pesto z dyni, jest przede wszystkim pęczek świeżego kopru, nie mniej, nie więcej. Otóż dopiero tworząc ten przepis zdałam sobie sprawę, że koper jest idealnym kompanem dla dyni, niesamowicie podbija jej smak, dzięki temu danie, chociaż proste, jest o smaku głębokim, wielowymiarowym. I "aha" numer dwa- to jest idealny przepis w którym można zastosować makaron pełnoziarnisty, gdyż jego charakterystyczny smak jeszcze bardziej podbije "efekt" końcowy całego dania. Wypróbujcie! Enjoy number two! :) 

Składniki (na 2 porcje):
  • 130 g makaronu pełnoziarnistego penne 
  • 250 g piersi kurczaka 
  • 3- 4 łyżki dyniowego pesto 
  • 2 szalotki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki śmietany 30% 
  • pęczek kopru świeżego (obowiązkowo!)
  • 1 łyżka masła do smażenia 
  • 1 łyżka kaparów 
  • sól, pieprz 
  • odrobina pomidorków koktajlowych 
  • do dekoracji posiekane pistacje 
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na maśle podsmaż pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, szalotkę i czosnek. Wszystkie składniki podsmaż na złoty kolor. Dodaj kapary, pesto i śmietanę. Duś sos kilka minut, po czym wlej kilka łyżek ciepłej wody. Dopraw sos solą, pieprzem, można też dodać gałkę muszkatołową, jeśli ktoś lubi. Ugotowany makaron dodaj do sosu wraz z posiekanym koperkiem i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Podaj najlepiej z tartym parmezanem i posiekanymi pistacjami (ja oczywiście zapomniałam odłożyć odrobinę parmezanu do dekoracji i cały zużyłam do pesto, ale to klasyczne u mnie:)). Zjedz na ciepło. 

Smacznego, Klaudia!

Aha! Tysiąc setny przepis na blogu :) 




 

Brak komentarzy