Nigdy nie byłam fanką zupy krem z buraka, jednak od kiedy odkryłam ten przepis wszystko się zmieniło. Zupa nie jest tak słodka, jak to zazwyczaj w przypadku tego rodzaju bywa. Jest zwyczajnie przepyszna!

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g gotowanych buraków, obranych ze skórki 
  • 2 średnie ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • litr bulionu 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta lubczyku
Ziemniaki oraz marchew obieram i kroję w kostkę. Buraki kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekam drobno. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia. Doprawiam solą, pieprzem i lubczykiem. Dodaję pokrojone pozostałe warzywa i smażę składniki 5- 6 minut. Przekładam podsmażone warzywa do garnka, wlewam bulion i gotuję do miękkości warzyw około 20- 25 minut. Następnie miksuję składniki na krem. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. 

Smacznego, Klaudia!



 

Brak komentarzy