Nigdy nie byłam fanką zupy krem z buraka, jednak od kiedy odkryłam ten przepis wszystko się zmieniło. Zupa nie jest tak słodka, jak to zazwyczaj w przypadku tego rodzaju bywa. Jest zwyczajnie przepyszna!
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g gotowanych buraków, obranych ze skórki
- 2 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- litr bulionu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta lubczyku
Ziemniaki oraz marchew obieram i kroję w kostkę. Buraki kroję na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek siekam drobno. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia. Doprawiam solą, pieprzem i lubczykiem. Dodaję pokrojone pozostałe warzywa i smażę składniki 5- 6 minut. Przekładam podsmażone warzywa do garnka, wlewam bulion i gotuję do miękkości warzyw około 20- 25 minut. Następnie miksuję składniki na krem. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy