Dieta dietą, a życiem życiem. Czasami człowiek dla równowagi psychicznej ma ochotę ugotować coś zwyczajnie mało dietetycznego. Gdyby pizza była wymysłem naszych rodaków, to właśnie w ten sposób mogłaby wyglądać ta wariacja. Lubię takie połączenia, bo one bezwzględnie muszą po prostu smakować dobrze. Dlatego, jeśli w weekend szykuje Wam się jakaś imprezka i nie do końca macie pomysł na szybką, prostą i smaczną przekąskę, to ta oczywista i jednocześnie szalona wariacja, jest dobrym kierunkiem. 

Składniki (na jedną dużą blachę)

Ciasto na spód:
  • opakowanie suchych drożdży 
  • 220 g ciepłej wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 400 g mąki pszennej 
  • 30 g oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka soli 
Beszamel:
  • 2 szklanki mleka 
  • 40 g masła 
  • 40 g mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
Dodatki:
  • 50 - 70 g wędzonego boczku w cienkich plastrach 
  • 1 mały ziemniak 
  • 250 g pomidorków koktajlowych 
  • 250 g sera mozzarella 
  • 1 łyżeczka lubczyku 
Przygotuj ciasto. Wymieszaj wodę z cukrem i drożdżami. Dodaj mąkę, sól i oliwę. Z podanych składników należy wyrobić gładkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Minimum 5 minut zagniataj składniki, kluczem dobrego ciasta drożdżowego jest jego odpowiednia konsystencja i.. gluten. Im dłużej wyrabiasz ciasto tym jego konsystencja będzie odpowiedniejsza, jednak nie dłużej niż 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsca na 30- 40 minut. Tyle wystarczy. W tym czasie przygotuj i wystudź beszamel. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż ją kilka chwil do zarumienienia. Dodaj część mleka i cały czas mieszając podgrzewaj sos. Dodaj pozostałe mleko i ponownie cały czas mieszając podgrzewaj sos do jego zgęstnienia. Na koniec dopraw solą i gałką muszkatołową. Odstaw do wystudzenia. Przygotuj dodatki. Pokrój bardzo drobno boczek, ser mozzarella posiekaj lub zetrzyj na drobno. Ziemniaka obierz a następnie za pomocą obieraczki lub mandoliny pokrój na bardzo cienkie plastry. Pomidorki koktajlowe pokrój wzdłuż na pół. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na wielkość blachy. Blaszkę do pieczenie wyłóż papierem i delikatnie przełóż przygotowane ciasto. Rozsmaruj na jego wierzchu beszamel i układaj składniki: pokrojone ziemniaki, boczek, pomidorki koktajlowe oraz ser mozzarella. Wierzch posyp lubczykiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz pizzę około 20 - 25 minut, najlepiej do zarumieniania ciasta. Zjedz na ciepło, polecam z sosem barbecue (dlatego, że go uwielbiam i mi pasuje jego dymny smak do akurat tego rodzaju pizzy). 

Smacznego, Klaudia! :)





 

Brak komentarzy