Witam Was kochani po Świętach z nowym, banalnie prostym przepisem na serniczek z piernikowym spodem. Dla wszystkich wielbicieli bananów, masła orzechowego i korzennych przypraw to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Dla wszystkich leniuszków w kuchni, którzy cenią sobie szybkie, proste i smaczne przepisy to również strzał w dziesiątkę. Myślę także, że dla łasuchów i dla każdego innego to będzie zwyczajnie strzał w dziesiątkę. Idealny przepis na plątające się bez sensu pierniczki. Korzystajcie. Enjoy!
Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm, około 12 porcji):
Czas przygotowania: 90 minut
- 300 g kruchych pierniczków
- 50 g masła orzechowego
- 50 g masła
- 1 kg serka homogenizowanego
- 4 jaja
- 4 banany
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 szklanki (około 80 g) dowolnego "słodzidła" (cukier, miód, stewia, ksylitol, syrop klonowy)
W malakserze, tłuczkiem, w thermomix lub za pomocą dowolnego narzędzia zmiel pierniczki na pył. Rozpuść masło orzechowe i klasyczne masło w garnuszku do momentu aż stanie się płynne. Pokruszone pierniczki wymieszaj z rozpuszczonymi masłami. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż przygotowany kruchy spód. Dokładnie wypełnij nim dno formy oraz delikatnie ugnieć.
Banany pokrój w plastry. Serek homogenizowany wymieszaj z jajkami, kaszą, budyniem, słodzidłem oraz bananami. Przygotowaną masę serową wylej na przygotowany spód. Tak przygotowane ciasto umieść w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i piecz 75 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto w uchylonym piekarniku a następnie w lodówce. Najlepiej smakuje po całkowitym schłodzeniu, ale Klaudusia jak nie może się powstrzymać to zje nawet ciepłe żeby spróbować :)
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy