Witam Was kochani po Świętach z nowym, banalnie prostym przepisem na serniczek z piernikowym spodem. Dla wszystkich wielbicieli bananów, masła orzechowego i korzennych przypraw to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Dla wszystkich leniuszków w kuchni, którzy cenią sobie szybkie, proste i smaczne przepisy to również strzał w dziesiątkę. Myślę także, że dla łasuchów i dla każdego innego to będzie zwyczajnie strzał w dziesiątkę. Idealny przepis na plątające się bez sensu pierniczki. Korzystajcie. Enjoy! 

Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm, około 12 porcji):
Czas przygotowania: 90 minut 

  • 300 g kruchych pierniczków
  • 50 g masła orzechowego 
  • 50 g masła 
  • 1 kg serka homogenizowanego 
  • 4 jaja 
  • 4 banany 
  • 1/2 szklanki kaszy manny 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 
  • 1/2 szklanki (około 80 g) dowolnego "słodzidła" (cukier, miód, stewia, ksylitol, syrop klonowy)
W malakserze, tłuczkiem, w thermomix lub za pomocą dowolnego narzędzia zmiel pierniczki na pył. Rozpuść masło orzechowe i klasyczne masło w garnuszku do momentu aż stanie się płynne. Pokruszone pierniczki wymieszaj z rozpuszczonymi masłami. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przełóż przygotowany kruchy spód. Dokładnie wypełnij nim dno formy oraz delikatnie ugnieć. 
Banany pokrój w plastry. Serek homogenizowany wymieszaj z jajkami, kaszą, budyniem, słodzidłem oraz bananami. Przygotowaną masę serową wylej na przygotowany spód. Tak przygotowane ciasto umieść w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i piecz 75 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto w uchylonym piekarniku a następnie w lodówce. Najlepiej smakuje po całkowitym schłodzeniu, ale Klaudusia jak nie może się powstrzymać to zje nawet ciepłe żeby spróbować :) 

Smacznego, Klaudia! 





Brak komentarzy