W Nowym Roku pragnę powitać Was smacznym przepisem na pyszny omlet z rewelacyjną recepturą na pesto szczypiorkowe z naszej książki.
17 grudnia 2021 roku miała miejsce premiera naszego "Kalendarza zdrowego żywienia" czyli książki kulinarno- dietetycznej, która została pięknie opracowana opierając swój główny podział o pory roku. Zaczynając od wiosny, pierwszych dwunastu przepisów i sześciu opisów produktów dedykowanych tej porze roku, po lato, jesień i kończąc na zimie.
Łącznie książka zawiera 48 przepisów, których nie ma na blogu oraz dwadzieścia cztery opisy produktów dedykowane poszczególnym porom roku. W grubej oprawie, pięknie wydana. Warta zakupu, a oto link do strony sklepu:
A poniżej przepis na pesto szczypiorkowe, który możecie znaleźć w rozdziale "Wiosna", w podrozdziale "Szczypiorek i cebula dymka" który wykorzystałam jako dodatek do omleta w dzisiejszym przepisie.
Składniki na omlet:
- 2 jaja
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli i pieprzu
- łyżka masła
- kawałek żółtego sera (może być oscypek, cheddar, gouda)
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- kilka marynowanych kurek lub pieczarek
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu dietetycznego (przepis na majonez z książki "Kalendarz zdrowego żywienia"
- szczypiorek
- dwie łyżki pesto szczypiorkowego
Przepis na pesto szczypiorkowe z książki "Kalendarz zdrowego żywienia"
- 2 pęczki szczypiorku
- 100 g orzeszków ziemnych
- 100 g oliwek czarnych
- szczypta soli i pieprzu
Przygotuj pesto szczypiorkowe. Składniki na pesto zmiksuj blenderem na gładką masę. Jajka roztrzep z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i wlej przygotowaną masę jajeczną. Ułóż plastry sera, szynki parmeńskiej i odrobinę pesto do środka a następnie zwijaj omlet powoli, tak by go nie uszkodzić, w rulon. Przygotowany omlet przełóż na talerz i podaj z odrobiną pesto, majonezem dietetycznym, marynowanymi grzybami a jego wierzch posyp szczypiorkiem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy