Makowiec japoński co do zasady jest sam w sobie niezbyt kalorycznym ciastem, jednak jak wiadomo "Polak potrafi" a dietetyk wspomnianej narodowości to już w ogóle cuda potrafi zdziałać i odchudzić to, co odchudzone, jeszcze mocniej. Oczywiście tym żartobliwym zdaniem próbuję przyciągnąć Waszą uwagę w kierunki tego przepisu, bo naprawdę warto aby zagościł na Waszym wigilijnym stole. Mak oraz bakalie, jabłka i w zasadzie znikoma ilość cukru dodanego jest powodem, iż taki przepis bez problemu może znaleźć się w naszych dietetycznych rekomendacjach a jednocześnie stać się odpowiedzią na Wasze liczne pytania "A co ze Świętami?". No jak to co? Normalnie, odbędą się jak co roku. Ze śledziem w śmietanie czy bez niego, po prostu będą. A to do Was należy decyzja czy wolicie lekko i nowocześnie czy tradycyjnie i niestety cieżko (ale smacznie, bo tradycyjną kuchnię kocham również).
Składniki (na około 12 porcji):
- 500 g gotowej masy makowej (najlepiej takiej z dobrym składem, bez cukru na pierwszych miejscach i dużą ilością bakalii)
- 3 jaja
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 jabłko
- 2 łyżki miodu
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 herbatników
- szczypta soli
Przygotuj prostokątną blaszkę o wymiarach 12 cm na 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia a na jej dnie ułóż herbatniki. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masę makową wymieszaj z żółtkami, posiekanymi drobno migdałami, żurawiną, kaszą, miodem, proszkiem do pieczenia i startym jabłkiem na gładką masę. Stopniowo wmieszaj w ciasto ubite białka. Przelej gotową masę do formy z herbatnikami. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz 60 minut. Wystudź. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia!
1 porcja ma około 197 kcal!
Brak komentarzy