Moje płótno to talerz a na nim powstają małe dzieła sztuki, jak to. Gęsty i pyszny mus mango, karmelizowana gruszka z orzechami oraz kwaśne maliny i chrupiące pistacje podane na gofrze... bez mąki bo wykonanym ze sproszkowanego korzenia maca z cynamonem to z pewnością bardzo niebanalna, fit propozycja na udane rozpoczęcie dnia. Nie pomyślałabym, że to idealne towarzystwo dla sera halloumi. A jednak! Najlepiej smakuje w połączeniu z kawą. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 mango 
  • 1 gruszka 
  • 1 łyżka miodu
  • garść pistacji niesolonych 
  • 100 gram malin 
  • 200 gram sera halloumi 
  • szczypta cynamonu
  • oliwa do smażenia 
Gofry:
  • 4 łyżki sproszkowanego korzenia maca
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka 
  • szczypta soli 
  • szczypta cukru 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • oliwa do wysmarowania gofrownicy 
Gofrownice włączam od razu, musi być bardzo dobrze nagrzana jeżeli chcemy uzyskać chrupiące gofry. Składniki na gofry mieszam, blaszki gofrownicy smaruję tłuszczem i mniej więcej po 10 minutach od włączenia urządzenia do prądu nakładam pierwszą porcję ciasta. Ciasto piekę długo bo około 5 minut. Chrupiące gofry przekładam na kratkę i studzę chwilę. W tzw. "międzyczasie" nakładam kolejną porcję ciasta i piekę kolejną porcję gofrów. 

W tym czasie na jednej z patelni smażę z miodem i cynamonem posiekaną drobno gruszkę oraz część pistacji przez 4-5 minut. Mango obieram, miksuję na mus a następnie duszę w garnku aż stanie się bardzo gęste. Ser kroję w plastry i smażę na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Pozostałe pistacje siekam, maliny myję i osuszam. 

Jeżeli chcesz to danie podać tak jak ja to przygotuj duży, biały talerz. W musie z mango zamocz duży pędzel lub pędzel silikonowy, który w domu z pewnością posiadasz. Na talerzu namaluj pędzlem dowolną linię wokół której ułożysz pozostałe składniki. Po jednej stronie linii z musu mango ułóż gofra a na nim ser halloumi. Na serze połóż karmelizowaną gruszkę. Udekoruj danie malinami, część malin podziel delikatnie na mniejsze kawałki- to również dobrze wygląda. Na końcu posyp całość posiekanymi pistacjami. Ja od siebie dodałam również dwie krople syropu klonowego. 

Smacznego, Klaudia!





Brak komentarzy