Zdecydowanie ciasto, które zrobiło furorę (ulubione słowo mojej mamy :)) podczas tych Świąt Bożego Narodzenia. Kruche blaty przełożone masą jabłkową a wierzch udekorowany karmelem z orzechami. Ja nie wiem czy do szczęścia potrzeba i czegoś więcej oprócz większej ilości takich ciast. Podzielne, pyszne i aż trudno się od niego oderwać. Ja nie wyobrażam sobie kolejnych Świąt bez tego luksusowego jabłecznika.
Składniki (na blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm):
Ciasto kruche:
- 1/2 kilograma mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- 250 gram masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
Masa orzechowa:
- 200 gram orzechów włoskich, posiekanych drobno
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mleka
- 4 łyżki masła
Z podanych składników ciasta kruchego zagnieć jednolitą masę. Ciasto podziel na 3 równe części. Jeżeli nie wiesz jak podzielić ciasto, może pomóc Ci w tym ten film. Każdą z części ciasta należy rozwałkować na kwadrat o powierzchni takiej samej jak blacha do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, do zarumienienia na złoto.
Jabłka należy obrać, zetrzeć na tarce i dusić kilka minut w dużym garnku. Do gorących jabłek należy dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wystudzoną masą należy przekładać upieczone kruche blaty ciasta kruchego. Ciasto należy schłodzić w lodówce.
W rondelku należy podgrzać miód, cukier, mleko i masło do połączenia. Następnie należy wsypać orzechy, dokładnie wymieszać. Gotową masą należy udekorować wierzch ciasta. Ciasto chłodzić w lodówce przez noc przed podaniem.
Smacznego, Klaudia!
#ciastojakzobrazka
też uwielbiam. Odkryłam w przepisach siostry Anastazji:))
OdpowiedzUsuń