08:30
Halloumi na słodko z musem mango, karmelizowaną gruszką, malinami, pistacjami i goframi (bez mąki) - instrukcja prezentacji dania
Moje płótno to talerz a na nim powstają małe dzieła sztuki, jak to. Gęsty i pyszny mus mango, karmelizowana gruszka z orzechami oraz kwaśne maliny i chrupiące pistacje podane na gofrze... bez mąki bo wykonanym ze sproszkowanego korzenia maca z cynamonem to z pewnością bardzo niebanalna, fit propozycja na udane rozpoczęcie dnia. Nie pomyślałabym, że to idealne towarzystwo dla sera halloumi. A jednak! Najlepiej smakuje w połączeniu z kawą.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 mango
- 1 gruszka
- 1 łyżka miodu
- garść pistacji niesolonych
- 100 gram malin
- 200 gram sera halloumi
- szczypta cynamonu
- oliwa do smażenia
Gofry:
- 4 łyżki sproszkowanego korzenia maca
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- oliwa do wysmarowania gofrownicy
Gofrownice włączam od razu, musi być bardzo dobrze nagrzana jeżeli chcemy uzyskać chrupiące gofry. Składniki na gofry mieszam, blaszki gofrownicy smaruję tłuszczem i mniej więcej po 10 minutach od włączenia urządzenia do prądu nakładam pierwszą porcję ciasta. Ciasto piekę długo bo około 5 minut. Chrupiące gofry przekładam na kratkę i studzę chwilę. W tzw. "międzyczasie" nakładam kolejną porcję ciasta i piekę kolejną porcję gofrów.
W tym czasie na jednej z patelni smażę z miodem i cynamonem posiekaną drobno gruszkę oraz część pistacji przez 4-5 minut. Mango obieram, miksuję na mus a następnie duszę w garnku aż stanie się bardzo gęste. Ser kroję w plastry i smażę na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Pozostałe pistacje siekam, maliny myję i osuszam.
Jeżeli chcesz to danie podać tak jak ja to przygotuj duży, biały talerz. W musie z mango zamocz duży pędzel lub pędzel silikonowy, który w domu z pewnością posiadasz. Na talerzu namaluj pędzlem dowolną linię wokół której ułożysz pozostałe składniki. Po jednej stronie linii z musu mango ułóż gofra a na nim ser halloumi. Na serze połóż karmelizowaną gruszkę. Udekoruj danie malinami, część malin podziel delikatnie na mniejsze kawałki- to również dobrze wygląda. Na końcu posyp całość posiekanymi pistacjami. Ja od siebie dodałam również dwie krople syropu klonowego.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy