Śniadania na słodko to u mnie chyba już norma. Owsianki, jaglanki, komosanki i wszelkie tego typu propozycje na czele ostatnio ze smoothie bowl to propozycje, które bardzo odpowiadają mi na rozpoczęcie dnia. Płatki jaglane gotowane w mleku, połączone z tahini i musem malinowym oraz niesolonymi i chrupiącymi pistacjami to kolejny strzał w dziesiątkę. Wypróbuj przepis i przekonaj się sam!
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki pasty tahini
- garść niesolonych pistacji
- 1 szklanka mrożonych malin
- szczypta cynamonu
- do dekoracji: maliny, kiwi, pistacje, chia
Płatki jaglane ugotuj w mleku z dodatkiem miodu, pasty tahini oraz posiekanych pistacji do momentu aż zgęstnieją. Mrożone maliny podgrzej w garnku i gotuj kilka minut aż zupełnie się rozpadną, gotowy mus przetrzyj przez sitko. Przełóż do miski ugotowane płatki i podaj z musem, malinami, kiwi oraz pistacjami i chia.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy