Ser halloumi zwyczajnie uwielbiam. Nie myślałam, że w połączeniu ze słodkimi dodatkami jego delikatnie słony smak będzie tak dobrze grał. Maliny, grillowaną gruszka, ogórek i pestki dyni wraz z serem halloumi to połączenie bardzo smaczne i odpowiadające mojemu podniebieniu. Nie ma natomiast dobrej sałatki bez odpowiedniego dressingu. To on powoduje. że dane składniki stają się jedną całością i elementami układanki lub... może popsuć wszystko. Dressing delikatnie cytrynowy w tym wypadku spisał się idealnie.
Składniki:
- 200 gram sera halloumi
- garść malin
- 1 gruszka
- 1/2 ogórka
- dwie łyżki uprażonych pestek dyni
- garść ulubionych sałat
- dresssing: 2 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka miodu, skórka otarta z limonki
- oliwa do smażenia
Smaż pokrojoną w plastry gruszkę oraz plastry sera halloumi na patelni grillowej wysmarowanej oliwą z oliwek. Pozostałe składniki pokrój dowolnie. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj. Na półmisek wsyp miks sałat i dodaj pozostałe składniki a całą sałatkę polej dressingiem.
Smacznego, Klaudia!
To jest najlepsza salatka z serem halloumi, jaką kiedykolwiek jadłam i przygotowałam. Wracam do niej często, szczególnie latem. Dziękuję za ten przepis 🥰
OdpowiedzUsuń