W jednej z tych ciekawszych książek kucharskich rzuciła mi się w oczy sałatka z jabłkiem, ogórkiem i prostym sosem na bazie majonezu zwana sałatką Waldorf. Z racji tego, że jedynym wspólnym mianownikiem jest tutaj jabłko a cała reszta jest mocno oszukana- stąd nazwa. Nie zmienia to faktu, że sałatka była smaczna.
Składniki:
- sałata lodowa
- jabłko
- feta
- ogórek
- cukinia
- suszone pomidory
- czerwona cebula
Dressing:
- dwie łyżki miodu
- łyżka musztardy
- trzy łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Sałatę podziel na mniejsze kawałki, jabłka pokrój w słupki natomiast ogórka i cukinię jak lubisz. W cienkie piórka posiekaj cebulę, drobno pokrój suszone pomidory a ser feta pokrusz. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj, składniki sałatki przełóż do jednej miski i polej dressingiem tuż przed podaniem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy