Na trochę większy głód poleca się sałatka z burakiem i polędwiczką. Idealny posiłek na lunch do pracy lub kolację po treningu. Warzywa, pyszny dressing słodko- kwaśny i delikatna polędwiczka wieprzowa. Ja uwielbiam takie połączenia.
Składniki:
- sałata lodowa
- ogórek
- surowa cukinia
- 2-3 małe buraki
- 2-3 marchewki
- marynata do marchewki: 3 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego
- 100 gram polędwiczki wieprzowej
- oliwa z oliwek do smażenia
- marynata do mięsa: sok z 1 pomarańczy, 2 łyżki sosu sojowego, czubryca, pieprz
- dressing: sok z 1 pomarańczy, łyżka syropu klonowego, łyżka sosu sojowego, 3 łyżki oliwy z oliwek
Mięso zamarynuj w soku z pomarańczy, sosie sojowym i przyprawach. Odstaw na minimum 30 minut lub dłużej a następnie smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Wlej marynatę i duś polędwiczkę jeszcze kilka minut a następnie umieść ją w piekarniku z piekącymi się burakami na kolejne 4- 5 minut. Po upieczeniu odstaw mięso by odpoczęło. Buraki owiń folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę lub dłużej jeżeli są duże. Ostudź i obierz. Marchew pokrój w plastry i zamarynuj w syropie klonowym, occie ryżowym i sosie sojowym przez godzinę lub całą noc.
Sałatę lodową porwij, warzywa pokrój na dowolne kształty, choć najwygodniej je się kostkę. Mięso pokrój w plastry. Składniki dressingu wymieszaj. Sałatę, warzywa i mięso wymieszaj. Polej dressingiem.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy