Śniadania na słodko to u mnie chyba już norma. Owsianki, jaglanki, komosanki i wszelkie tego typu propozycje na czele ostatnio ze smoothie bowl to propozycje, które bardzo odpowiadają mi na rozpoczęcie dnia. Płatki jaglane gotowane w mleku, połączone z tahini i musem malinowym oraz niesolonymi i chrupiącymi pistacjami to kolejny strzał w dziesiątkę. Wypróbuj przepis i przekonaj się sam! 

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki pasty tahini 
  • garść niesolonych pistacji 
  • 1 szklanka mrożonych malin
  • szczypta cynamonu 
  • do dekoracji: maliny, kiwi, pistacje, chia 
Płatki jaglane ugotuj w mleku z dodatkiem miodu, pasty tahini oraz posiekanych pistacji do momentu aż zgęstnieją. Mrożone maliny podgrzej w garnku i gotuj kilka minut aż zupełnie się rozpadną, gotowy mus przetrzyj przez sitko. Przełóż do miski ugotowane płatki i podaj z musem, malinami, kiwi oraz pistacjami i chia. 

Smacznego, Klaudia!





Brak komentarzy