Szparagi

Miska zdrowia! Migdałowo- tuńczykowe kule z czarna soczewicą, szparagami i szynką parmeńską

09:21


 Kolejna miska zdrowia, które ostatnio są bardzo popularne i w których może znaleźć się niemal wszystko. Tym razem czarna soczewica, migdałowo- tuńczykowe kule, szparagi, szynka parmeńska oraz orzechy laskowe a całość polana pysznym dressingiem na bazie hibiskusa. Tyle zdrowia w jednym miejscu, kto by to widział!

Składniki na tuńczykowo - migdałowe kule:

  • 1 opakowanie tuńczyk Princes 
  • 250 gram twarogu 
  • 100 gram mąki migdałowej 
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz
Pozostałe składniki miski zdrowia:
  • czarna soczewica
  • szparagi zielone 
  • kiełki groszku 
  • szynka parmeńska 
  • orzechy laskowe 
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i czosnek do smaku 
Dressing hibiskusowy:
  • 1 łyżka zaparzonego hibiskusa
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni 
  • odrobina miodu 
  • sól, pieprz
Tuńczyk, twaróg i mąkę wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz. Formuj kule, które następnie należy obtoczyć w mące migdałowej. Kule umieść w lodówce. 
Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu, szparagi podsmaż na oleju z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Na suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską na chrupko. Orzechy upraż na suchej patelni. Składniki dressingu dokładnie wymieszaj. W misce zdrowia umieść kule, soczewicę, szparagi, orzechy. Całość posyp pokruszoną szynką parmeńską i polej dressingiem. 

Smacznego, Klaudia!





Zobacz także

2 komentarze

  1. wszystko co tuńczykowe musi być dobre sam trzymam zapasy princesa w iście magazynowych ilościach ale ten dresing hibisusowy robi robotę i to jaką, dzięki wielkie za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu :) Nie każdy lubi tak dziwne smaki

      Usuń