Przystawka

Chałka z figą, mascarpone, szynką parmeńską i balsamico

15:17


Są takie dania, które mogą uchodzić za smaczne śniadanie ale i dobrą przystawkę lub przekąskę w trakcie spotkania ze znajomymi. Tak właśnie ma się sprawa z grzankami z figą, szynką parmeńską, serrano lub prosciutto crudo, mascarpone, balsamico i pomidorkami. To bardziej taka zajawka i pomysł niż przepis bo jego wykonanie jest banalnie proste. Jednak niech nie zwiedzie Was prostota tego posiłku bo diabeł tkwi w szczegółach a w tym wypadku w dobrej jakości składnikach. Dobra chałka z piekarni lub nieświeża brioszka, kremowy ser i dobrej jakości dojrzewająca wędlina oraz słodycz fig (dobry Boże, jak żałuje, że nie mogę zjeść znów tych chorwackich) to takie małe puzzle które złożone w jedną całość smakują tutaj wyśmienicie. Oczywiście na noc by się zdały wszystkie elementy bez odpowiedniej oprawy czyli gęstego sosu balsamicznego, zarówno słodkiego, jak i kwaśnego. 


  • Brioszkę lub chałkę pokrój w plastry o grubości 1,5 - 2 cm i tostuj na suchej patelni po minucie z każdej strony. 
  • Dodaj łyżkę masła lub dwie i smaż z jednej strony na chrupko. 
  • Wierzch każdej kromki posmaruj mascarpone. 
  • Nałóż szynkę, figę i pomidorki. 
  • Udekoruj listkami tajskiej bazylii i polej sosem balsamicznym. 
Smacznego, Klaudia!









Zobacz także

0 komentarze