Ostatnia godzina podróży, nadrabiam zaległości, przeglądam zdjęcia i zdaję sobie sprawę z tego, że całe morze jest tych, które czekają na upublicznienie. Nie wiem nawet od czego zacząć. Czy może wrzucić Wam zdjęcia pomidorów malinowych z oliwą i kozim serem, na które sezon właśnie się kończy czy może te z figą sprzed tygodnia, bo nim znajdę czas na opublikowanie to będzie Boże Narodzenie. Ostatnio dużo gotuję i czuję się szczęśliwa z tego powodu ale też dużo jem i moje ulubione jeansy nie są szczęśliwe tak jak ja, bo zdecydowanie lepiej leżą w szafie niż na mnie. Dziwna sprawa, chociaż jako dietetyk niestety muszę stwierdzić, że wiem jakim cudem to się stało i to wcale nie żaden cud a prosta matematyka. 

Postanowione. Schab w grzybach na czarnym ryżu kłaniać się dziś Wam będzie. O każdym daniu mam wiele do powiedzenia bo żadne nie wzięło się z przypadku i każde obarczone jest jakąś historią a to szczególną. Pamiętam ten dzień bo chciałam tym daniem nakarmić kogoś wtedy mi bliższego. I jak to bywa w momencie kiedy gotujesz bardziej sercem niż dłońmi – wyszło smacznie. Gotowanie dla bliskich, dalszych, dla ludzi ma to do siebie, że jeśli włożysz w to odrobinę serduszka to nie ma możliwości by cokolwiek mogło nie wyjść. 

Składniki (na 2 porcje):

·     300 gram schabu 
·     200 gram kurek lub innych świeżych grzybów 
·     1/3 szklanki suszonych grzybów 
·     150 ml śmietany 
·     1 szalotka 
·     1 ząbek czosnku 
·     lampka białego wina 
·     1 łyżka masła 
·     sól, pieprz, majeranek, gałązka świeżego rozmarynu 

Dodatkowo:
·     1 szklanka czarnego ryżu 
·     1 lampka białego wina 
·     posiekane świeże oregano 
·     cebula 
·     masło 
·     300 gram pomidorków koktajlowych 

Suszone grzyby zalej ½ szklanki wrzątku. Odstaw na 30 minut. Schab pokrój na cienkie plastry, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podsmaż na maśle z dodatkiem świeżego rozmarynu po dwie minuty z każdej strony. Ściągnij mięso z patelni, podsmaż na niej szalotkę i czosnek. Wyciągnij rozmaryn. Dodaj świeże oraz suszone grzyby, wlej wino i gotuj sos 10-12 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę, zanurz w sosie schab i gotuj całość jeszcze 8- 10 minut na wolnym ogniu. 

Ugotuj czarny ryż w niewielkiej ilości wody. Najlepiej szklankę ryżu gotuj na wolnym ogniu w dwóch szklankach wody lub bulionu. Potrwać to może nawet 30 minut, nie zrażaj się. Na maśle podsmaż cebulkę, dodaj oregano, pokrojone pomidorki i ryż. Wlej wino i zredukuj je zupełnie. Dopraw ryż solą i pieprzem. 

Podaj porcję schabu z sosem na porcji ryżu. 


Smacznego, Klaudia!





Brak komentarzy