Dziś Światowy dzień makaronu a jak świętować to tylko z makaronem Lubella. Mam dla Was kolejną ciekawą i dietetyczną propozycję potrawy z wykorzystaniem pełnoziarnistego makaronu. Święto świętem, ale wiecie, że nawet w takie dni zdrowe i zbilansowane posiłki to podstawa mojej diety. Świetną podstawą do sałatki może stać się makaron jako źródło węglowodanów i to złożonych. Pyszna, lekka i kolorowa sałatka, którą możesz zabrać do pracy to doskonała alternatywa dla kanapek. Garść roszponki, świeże i marynowane warzywa, pełnoziarnisty makaron Lubella to gwarancja udanego posiłku w połowie dnia. Bardzo przypadła mi do gustu ta lekka i świeża propozycja, która z pewnością nie raz i nie dwa zagości na moim stole albo… w słoiku do pracy. 

Ogromną zaletą sałatki z makaronem pełnoziarnistym Lubella jest nie tylko smak ale i jej wygląd! Jemy oczami, to jasne jak słońce, dlatego wszystkie potrawy które osobiście przygotowuję staram się aby wyglądały apetycznie i kusiły do spożycia, niemal przemiały swoim wizerunkiem "zjedz mnie, zjedz mnie". 

A Wy? Macie jakieś sprawdzone przepisy na sałatki z makaronem? Ja znam jeszcze jeden doskonały przepis, ale nim podzielę się następnym razem!

Składniki na 2 porcje: 

·     1 szklanka makaronu Lubella Pełne Ziarno Kokardki 
·     garść roszponki 
·     5-6 suszonych pomidorów 
·     ½ szklanki czarnych oliwek 
·     2 łyżki kukurydzy 
·     ½ papryki żółtej 
·     pomidorki koktajlowe 
·     300 gram piersi kurczaka 
·     szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu 
·     oliwa z oliwek do smażenia 
·     dressing miodowo – musztardowy: 1 łyżka miodu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu 

Pierś kurczaka kroję w drobną kostkę i doprawiam. Na oliwie z oliwek smażę pierś i studzę. Składniki dressingu mieszam dokładnie. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Studzę. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i pomidorki kroję drobno. Na dnie słoika układam: roszponkę, ugotowany makaron, pokrojoną paprykę. Wlewam dressing. Układam kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, pierś kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch dekoruję roszponką. Zamykam słoik i zabieram na lunch do pracy lub ze sobą na wynos. 

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy