Od 30 minut dotykam klawiatury, by napisać coś z sensem, coś ładnego, coś co dobrze będzie się Wam czytało. A jedyne co w mojej głowie dudni teraz, to tylko jeden cytat. Ty się serce ogarnij, a Ty rozum pilnuj serca. 

Składniki:

Tymiankowa pierś kurczaka w szynce parmeńskiej:

  • 2 piersi kurczaka 
  • sól, papryka wędzona, różowy pieprz młotkowany, świeży tymianek
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej 
  • olej do smażenia 
Kasza jaglana z warzywami:
  • szalotka 
  • ząbek czosnku 
  • 100 gramów kaszy jaglanej 
  • 1 marchew
  • kawałek batata 
  • świeży tymianek
  • lampka białego wina 
  • natka pietruszki 
  • suszony pomidor 
  • papryka czerwona 
  • sól, pieprz 
  • masło do smażenia 
  • dodatkowo kilka plastrów szynki parmeńskiej 
Pierś kurczaka marynuję w przyprawach: soli, pieprzu młotkowanym, papryce wędzonej i tymianku przez 30 minut. Następnie każdą z piersi owijam szynką parmeńską i smażę na oleju do zarumienienia. Przekładam podsmażonego kurczaka na blaszkę do pieczenia i piekę jeszcze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni. 

Na suchej patelni smaż szynkę parmeńską na chrupko. 

Kaszę gotuję we wrzątku według przepisu na opakowaniu, tak by nie rozgotowała się. Na oleju, najlepiej tym z suszonych pomidorów, szalotkę, czosnek i suszone pomidory. Marchew i batata pokrój w kostkę, dodaj do warzyw. Dodaj również świeży tymianek i wlej wino. Gotuj składniki na wolnym ogniu 10 minut. Dodaj posiekaną drobno paprykę i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Duś jeszcze 2 minuty, dodaj kaszę i natkę pietruszki. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podaj porcję kaszy z pokrojoną na mniejsze części piersią kurczaka. Wierzch posyp pokruszoną szynką parmeńską. Udekoruj ziołami. 

Smacznego, Klaudia!




1 komentarz: