To był koszmar. W ten weekend dwukrotnie zdarzyło mi się jeść średnie lub nawet powiedziałabym o jednym beznadziejne, risotto. Nie wiem dlaczego tknęło mnie, chyba aby zatrzeć nieprzyjemne wrażenie, aby przygotować w domu własne, to perfekcyjne i smaczne, wiecie - takie jak się należy, risotto. Jeśli nie ograniczasz mięsa a chcesz podbić mocno smak umami w przepisie na risotto to daj dużo, bardzo dużo szynki parmeńskiej i salami albo wędzonego boczku na sam start, na suchą i rozgrzaną patelnię. Obłędny zapach pojawi się niemal od razu a po chwili, kiedy wrzucisz jeszcze szalotkę i czosnek, nie będziesz miał wątpliwości, że to risotto będzie wspaniałe. Pamiętajcie, że perfekcyjne risotto to takie, kiedy ryż jest delikatnie al dente, a zatem przegryzając jedno ziarno czujesz jego kształt i lekki opór pod zębem. Ziarno ryżu powinno być podobnie al dente, jak ja w życiu.
I tym miłym, zabawnym i myślę, że zachęcającym do wykonania przepisu wstępem zapraszam Was do przepisu na idealne risotto.
Składniki (na 2 duże porcje):
- 1/2 szklanki ryżu Arborio
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 100 g zielonych szparagów
- 100 g szynki parmeńskiej
- 100 g salami pikantnego
- 1 papryka czerwona
- kawałek cukinii
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli, pieprzu
- 50 g parmezanu
- pół pęczka posiekanego koperku
- 2 łyżki pesto bazyliowego (zamiast masła)
- 1 łyżka masła do przygotowania risotto
- do dekoracji użyłam pokrojonej cukinii i migdałów w słupkach
Pokrój drobno szynkę parmeńską i salami. Patelnię rozgrzej i podsmaż pokrojone składniki. Dodaj łyżkę masła oraz posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Smaż składniki kilka minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, szparagi oraz paprykę czerwoną. Im drobniej pokrojone będą składniki, tym lepiej. Smaż je wszystkie kilka chwil a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż. Smaż składniki dwie minuty. Wlej bulion i gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając składniki, przez 15- 18 minut. Po tym czasie spróbuj czy ryż jest już odpowiednio miękki, na tyle, że można go jeść a jednocześnie nie powinien być rozgotowany na typową ciapę. Dodaj na koniec posiekany koperek, parmezan oraz pesto i dokładnie wymieszaj składniki. Jeśli czujesz taką potrzebę dopraw potrawę jeszcze odrobiną soli lub pieprzu. Podaj od razu. Nie ma na co czekać :)
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy